Ajankohtaisarkisto

Sairaanhoitopiiri aloittaa lasten ja nuorten kotisairaalatoiminnan

Tammikuun kolmannella viikolla starttaava lasten ja nuorten kotisairaalatoiminta on uusi palvelu, jolla helpotetaan perheen arkea lapsen sairastaessa. Sairaan lapsen hoito aiheuttaa perheille monesti paljon huolta ja järjestelyjä. Joskus useamman lapsen perheissä voi jopa molempien vanhempien poissaolo työstä olla tarpeen. Kotisairaalan avulla pystytään helpottamaan perheen arkea, vähentämään sairaalamatkoja ja -päiviä ja vähentämään myös sairaalainfektioita, kun hoito tapahtuu lapsen kotona.

Kotisairaalatoiminta on osa lasten ja nuorten osaston B21 toimintaa.

Kotisairaalan potilaat voivat olla lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat esimerkiksi suonensisäistä antibioottihoitoa, haavan hoitoa tai lääkeinjektioita. He voivat olla valohoitoa tarvitsevia vauvoja, kasvavia keskosia tai pitkäaikaissairaita tai syöpää sairastavia lapsia, jotka tarvitsevat letkujen tai siteiden vaihtoa.

Potilaat valikoituvat kotisairaalan potilaiksi päivystyksestä, poliklinikalta ja osastoilta, (lasten ja nuorten osasto, vastasyntyneiden teho-osasto ja naistenosasto). Lääkäri tekee päätöksen potilaan soveltuvuudesta kotisairaalan potilaaksi. Edellytyksenä on myös perheen halukkuus hoitaa sairasta lastaan kotioloissa.

Lasten ja nuorten kotisairaalan henkilökuntaan kuuluu neljä sairaanhoitajaa ja vastuulääkäri. Yksi hoitaja per vuoro tekee kotikäyntejä arkisin klo 7.00–22.00 ja viikonloppuisin klo 8.00–18.00. Yöaikaan perheet voivat tarvittaessa ottaa yhteyttä lasten ja nuorten osastolle B21 ja tulla tarvittaessa osastohoitoon. Yöaikaan hoidosta vastaa tarvittaessa päivystävä lastenlääkäri.

Hoitajan käynnit ovat perheille ilmaisia. Lääkäri tekee kotikäyntejä vain poikkeustapauksissa, tällöin perheet maksavat poliklinikkamaksun.

Lasten ja nuorten kotisairaalan toiminta-alue on noin 30 minuuttia/30 kilometriä sairaalalta. Kotikäynnit tullaan tekemään kotisairaalan omalla autolla.


Palaa otsikoihin