ÄITIYSNEUVOLAKÄYNNITÄitiysneuvolan tarkoituksena on seurata tulevan äidin hyvinvointia, vauvan vointia sekä raskauden kulkua. Myös mahdollisiin ongelmiin tai pulmatilanteisiin vanhemmat saavat neuvoja ja tukea jo raskausaikana.


Äitiysneuvolaan otetaan puhelimitse yhteyttä melko pian raskauden toteamisen jälkeen. Ensimmäinen neuvolakäynti terveydenhoitajalla on noin 8.-10. raskausviikolla.

Käyntejä äitiysneuvolaan raskauden aikana on yhteensä noin 6-12. Ensisynnyttäjillä käyntejä voi olla enemmän kuin uudelleensynnyttäjillä.

 

Tulevan äidin puoliso on aina tervetullut mukaan käynneille. Käynneillä seurataan kohdun kasvua, kuunnellaan sikiön sydänääniä, mitataan verenpainetta, otetaan paino ja tutkitaan äidin virtsanäyte. Jokaisella kerralla keskustellaan myös raskauden tuntemuksista ja tulevia vanhempia askarruttavista kysymyksistä ja mietteistä.

 

Odottava äiti käy lääkärin vastaanotolla 2-3 kertaa raskauden aikana. Ensimmäinen käynti on noin viikolla 13-18, ja toinen käynti noin viikolla 35-36.  Synnytyksen jälkeen tehtävä jälkitarkastus on noin 5-12 viikkoa synnytyksestä, jolloin käydään sekä terveydenhoitajalla että lääkärillä.


Jos raskauden kulussa ilmenee joitain ongelmia, niin tarvittaessa äiti lähetetään äitiyspoliklinikalle tarkempiin tutkimuksiin.

 


pixabay.com (14)