RASKAUSPäätös vauvasta on parisuhteessa yhteinen päätös. Myös yllätyksenä syntynyt vauva on hyvin usein mieluisa asia, joka vahvistuu vauvan synnyttyä. Vauvan syntymään liittyy kuitenkin valtava vastuu, johon on hyvä valmistautua. Kun selvittää heti alussa raskauteen ja vauvan hoitamiseen liittyviä asioita sekä raskauteen kuuluvia oireita, on lapsen odotusaika ja vauva-arjen aloitus helpompaa. 

 

Kun hedelmöitys on tapahtunut, alkio kiinnittyy viikon sisällä kohtuun, jolloin se voi aiheuttaa tiputtelua tai pientä kipuilua alavatsassa. Myös rinnat voivat tuntua aroilta tai olla turvonneet. Väsymys ja uupumus haukotteluineen voi olla hyvin tunnusomaista jollekin odottavalle äidille ja se voi kestää raskauden puoliväliinkin saakka.

 

Jokainen kokee alkuraskauden yksilöllisesti: joku ei huomaa olevansa edes raskaana kuin jollain toisella on hyvissä ajoin aavistus raskaudestaan ennen seuraavia kuukautisia. Raskaus kuitenkin havaitaan viimeistään silloin, kun kuukautiset jäävät pois kokonaan. Raskaus todetaan lopullisesti raskaustestillä.


                  pixabay.com (8)