RASKAUDEN KULKURaskaus kestää normaalisti noin 40 viikkoa eli 280 vuorokautta.  Synnytyksen ajankohta lasketaan viimeisten kuukautisten alkamisajankohdasta.  Tämä edellyttää sitä, että kuukautiskierto on normaali. Vauvan syntymisen ajankohta ja laskettu aika ei ole koskaan kuitenkaan tarkka: synnytys tapahtuu pääosin joko kaksi viikkoa ennen tai kaksi viikkoa jälkeen lasketun ajan.

 

Raskauden akana odottava äiti kokee monenlaisia muutoksia. Kohdun paino lisääntyy raskauden aikana. Tämän havaitsee siitä, että loppuraskauden aikana kookas kohtu painaa alaonttolaskimoa varsinkin äidin ollessa selällään. Tästä syystä äidille voi tulla huono olo ja loppuraskaudesta suositellaankin kylkiasentoa selinmakuun sijaan.

 

Äidin normaali painon nousu raskauden aikana on noin 8-15 kg. Tämä johtuu kohdun, sikiön, istukan ja lapsiveden määrän kasvusta, mutta myös äidin verenkierron ja elimistön nestemäärän kasvusta.  Kiertävä verimäärä lisääntyy raskauden aikana, joka ilmenee hemoglobiinipitoisuuden laskuna 20.–30 raskausviikolla.

 

Odottavan äidin ihon pigmenttialueet tummuvat raskauden aikana. Tämä näkyy erityisesti vatsan ja rinnan alueilla tai jopa kasvoissa. Erityisesti voimakkaan painon nousun seurauksena ihoon voi tulla myös raskausarpia vatsaan, reisiin ja rintojen alueelle. Rintarauhasen valmistautuminen maidontuotantoon aiheuttaa rintojen kasvua.

 

Muita tyypillisiä normaaliin raskauteen liittyviä tuntemuksia ja oireita ovat:

● pahoinvoinnin ja väsymyksen lisääntyminen erityisesti alkuraskauden aikana

● ruuansulatusvaivat (närästys, ummetus)

● peräpukamat

● suonikohjut

● nivelsiteiden löystyminen

● tihentynyt virtsaamistarve alku- ja loppuraskaudesta

● turvotus 

 

Normaalin raskauden aikana voivat tunteet olla myös ristiriitaisia, joka tulee esiin mm. pelkona, jännityksenä ja mielialan laskuna. Raskaus on erityisesti kasvamista, kypsymistä ja sopeutumista myös tulevaan äitiyteen.

 KATSO MYÖS