SYNNYTYSRaskaus, synnytys ja lapsen syntymä ovat ainutlaatuisia tapahtumia elämässä. Niihin liittyy erilaisia toiveita ja odotuksia. Synnytys on aika, jolloin toivotamme uuden elämän tervetulleeksi.

 

Synnytyksen käynnistyminen on yksilöllistä, joka liittyy muun muassa mahdollisten aikaisempien raskauksien määrään. Usein synnyttäjällä on harvakseltaan tulevia ns. ennakoivia supistuksia, jotka loppuvat muutaman tunnin jälkeen. Tämä pehmittää kohdunsuuta alkavaan synnytykseen. Pääsääntöisesti synnyttämään lähdetään, kun supistuksia tulee viiden minuutin välein tunnin ajan.


Synnytys jakautuu varsinaisesti kolmeen vaiheeseen: avautumisvaiheeseen, ponnistusvaiheeseen ja jälkeisvaiheeseen. Tämän jälkeen alkaa ns. neljäs vaihe. Tämän useita tunteja kestävän ajanjakson aikana naisen elimistö aloittaa palautumisen raskaudesta ja synnytyksestä. Näiden tuntien aikana vastasyntynyt on useimmiten virkeä ja tarkkaavainen ja samalla sopeutuu vähitellen kohdunulkoiseen elämään. Ensi-imetys, iho- ja katsekontakti yms. tarkoittavat synnytyksen varsinaista loppua ja uudenlaisen perhe-elämän alkua.

 

Äitiysneuvolan terveydenhoitaja tekee yleensä 1-2 kotikäyntiä perheeseen, jossa on vastasyntynyt vauva. Näillä käynneillä käydään läpi synnytystä ja äidin toipumista siitä, vauvan hoitoa ja imetystä sekä vauvan kasvua. Kun vauva on kahden viikon ikäinen, vauva siirtyy lastenneuvolaan.


LÄHDE: 

Etelä-Pohjanmaan virtuaalisynnytyssairaala


pixabay.com (67)