OMA JAKSAMINENPienten lasten perheen arjessa on myös monenlaisia asioita läsnä yhtä aikaa. Vauvaperheessä on läsnä vanhempien sopeutuminen vanhemmuuteen, väsymystä, keskinäistä riitelyä arjen asioista sekä lasten sairastelua, opettelua uuteen taitoon ja siirtymistä seuraavaan kehitysvaiheeseen. Lasten kasvaessa arki koostuu edelleen hyvin monenlaisista asioista, mutta asiasisällöt muuttuvat. Oma jaksaminen ja hyvinvointi voi jäädä taka-alalle.

 

Oman jaksamisen hahmottamisessa voi saada apua ns. neljän pöydänjalan-mallin avulla.


Pöydänjalat koostuvat seuraavista osista:

1. jalka: Minä itse

2. jalka: Parisuhde

3. jalka: Vanhemmuus

4. jalka: Yhteisöllisyys

 

Kaikkien edellä mainittujen osa-alueiden (ja pöydän jalkojen) tulisi olla tasapainossa keskenään ja vahvoja.


Vastuullisena vanhempana saat pitää huolta myös itsestäsi. Valitse elämääsi ainakin yksi oma asia, josta todella nautit ja varaa sille joka viikko edes pieni hetki. Elämään voi saada virtaa pienistäkin asioista! Soita ystävälle, kirjoita päiväkirjaa, lähde lenkille – saat uusia voimia, joista iloitsee koko perhe.


Vanhan viisauden mukaan lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Yksin ei siis tarvitse selvitä kaikesta! Tee yhteistyötä toisten aikuisten kanssa ja anna heille tilaa toimia lapsen kanssa omalla tavallaan. Sano suoraan, kun tarvitset apua. Ihmiset kyllä auttavat.pixabay.com (44)