Jaakko Pihlajamaki
        

Elämää Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä

Sairaanhoitopiirin johtajan Jaakko Pihlajamäen blogi, jossa käsitellään sairaalaan liittyviä asioita.


 


15.2.2019 15.22Sopiiko osakeyhtiö SOTEen?

Pari viime viikkoa on ihmetelty vanhusten tuetun palveluasumisen laatua. Viranomaiset ovat lopettaneet kahden yksikön toiminnan. Näistä toinen sijoittuu vielä meidän alueellemme, Alavudelle. Käytännön tasolla alueen julkinen toimija, terveyskeskus, on ottanut toiminnan hoidettavakseen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.1.2019 10.14VUODEN 2018 SUMMAUSTA

Tapanani on ollut tehdä jonkunlainen yhteenvetokirjoitus vuoden päätteeksi siitä, mitä vuoden aikana on tapahtunut. Yleensä olen kirjoitellut sen hiljaisina joulun välipäivinä. Nyt poikkesin tavoistani ja vietin pienen joululoman. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


19.12.2018 12.35ELÄKKEELLE MENOJA

Olen pienellä ajalla osallistunut Helsingissä kahden  merkittävän virkamiehen eläkejuhliin: THL:n pääjohtaja Juhani Eskolan ja HUS:n toimitusjohtaja Aki LIndenin. Minun kannaltani merkittävin eläköityminen kuitenkin tapahtui, kun 30-vuotinen sihteerini Raija Kevarinmäki jätti tehtävänsä kuun vaihteessa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.12.2018 14.19YHDEKSÄS TÄHTI?

Tammikuussa kirjoittelin siitä, että on liikettä tiivistää erityisvastuualueitten sairaanhoitopiirien yhteistyötä. Meidän ERVAssamme oli kysymys nimen omaan Kahdeksan tähden sairaala -hankkeesta, jossa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri hakivat syvemmän yhteistyön mallia. Me emme olleet tuossa vaiheessa mukana muuten kuin tarkkailijana. Hallituksen strategiaseminaarissa ajatuksemme kuitenkin muuttui, ja hallitus halusi perusteellisemmin katsoa, mikä Seinäjoen keskussairaalan suhde kahdeksan tähden hankkeeseen on. Ilmottauduimme mukaan valmistelun mahdollisena yhdeksäntenä tähtenä (Tähdet tarkoittavat tässä hallintokielessä sairaaloita).

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.11.2018 13.30250 VUOTTA IHMISEN TERVEYDEN TÄHDEN

Vietimme eilen Seinäjoen keskussairaalan 250-vuotisjuhlaa. Katsomme sairaalamme toiminnan alkaneen marraskuussa 1768. Silloin ensimmäiset potilaat otettiin Vaasassa sijainneeseen sairaalaan. 10.10.1765 Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik oli määrännyt kiertokirjeessään perustamaan lasaretin Pohjanmaalle. Pienen Vaasan ja Kokkolan välisen sijaintipaikkakiistan jälkeen sairaala aloitti toimintansa Vaasassa siten, että ensimmäiset potilaat otettiin sisään marraskuussa 1768, siis 250 vuotta sitten. Tuossa kuninkaan kiertokirjeessä ovat myös Seinäjoen keskussairaalan juuret.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.11.2018 13.29VAUVAPULA

Sähköpostissa on käyty pientä keskustelua synnytysten määrästä sairaalassamme.. Valitettava tosiasia on, että se on laskenut nyt useamman vuoden trendinomaisesti. Tästä on väistämättä seuraamuksia niin sairaalan resurssien suuntaamiselle kuin koko Etelä-Pohjanmaan kehitykselle.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.10.2018 8.19TERVEYSLIIKUNTA

Viime viikolla keskiviikkona ja torstaina Seinäjoella pidettiin valtakunnalliset Terveysliikuntapäivät. Olimme Pohjanmaan Liikunta ja Urheilun kanssa tapahtuman paikallisjärjestäjiä; UKK-instituutti oli pääjärjestäjä. Parisataa elämäntapaohjauksen asiantuntijaa ja käytännön suorittajaa haki päiviltä uutta tietoa, mutta ennen  muuta jakoi omia kokemuksiaan ja oivalluksiaan.

Oma tehtäväni oli avata Terveysliikuntapäivät. Sen tein tällaisella puheella (tässä hiukan lyhenneltynä):

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.10.2018 14.50MATKAKERTOMUS: KANSAINVÄLISEN SAIRAALALIITON KONGRESSI

Kansainvälisen sairaalaliiton kongressi pidettiin kuluneella viikolla Brisbanessa Australiassa. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri osallistui tapahtumaan kolmen luottamushenkilön ja kolmen virkamiehen delegaatiolla. Kongressi oli jälleen hyvätasoinen katsaus siihen, mikä globaalisti (tosin aika läntinen maailma -painotteisesti) on tällä hetkellä nimen omaan sairaaloiden toiminnan kehittämisessä tärkeää. Joku luennoitsijoista sanoikin, että tärkeätä näissä konferensseissa on havaita, että kollegat muualla maailmassa painivat ihan niiden samojen ongelmien kanssa, mitä joutuu omassa tehtävässään ratkomaan.


Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.9.2018 14.49KYMMENEN VUOTTA KAUHAJOEN KOULUAMPUMISESTA

Kauhajoen kouluampumistapahtumasta on nyt kulunut kymmenen vuotta.Tapahtumassa kuoli yksi opettaja ja kymmenen opiskelijaa, heidän joukossaan myös surmateon tekijä. Tasavuosiluku on luonnollisesti synnyttänyt tarvetta muistella ja kokoontua. Eilen illalla oli koolla lähes kirkontäysi määrä väkeä Kauhajoella, tänään kokoonnuttiin 18 hengen ryhmässä lounaalle. Ainakin maakuntalehdessä vuosipäivä oli todella näyttävästi esillä.


Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


5.9.2018 15.05MONITOIMITILASSA

Olen nyt kolme päivää opetellut olemaan keskussairaalan F-rakennuksen  upouusissa hallintotiloissa. Ne on rakennettu nykyaikaisesti siten, että löytyy nimikoituja kanslioita, vapaasti otettavia nimikoimattomia koppeja/loosseja/kämppiä, avoimessa konttorissa olevia vapaasti valittavia työpisteitä ja monen muotoisia kokous-, neuvottelu- ja keskustelutiloja, niin suljettuja kuin avoimia.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.8.2018 15.43MATKAKERTOMUS WCPD10-TAPAHTUMASTA

Kun jouduin/pääsin 2-tyypin diabeteksen ehkäisyn implementointihankkeen (D2D-hanke) johtoryhmän puheenjohtajaksi, oli tietysti ja pakkokin perehdyttää itseään aiheeseen laajemminkin kuin pelkän hankehallinnon näkökulmasta. Yksi hyvä perehdyttämisen väline oli WCPD, World Congress on the Prevention of Diabetes and its Complications, Diabeteksen ja sen komplikaatioiden ehkäisyn maailman kongressi.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


26.6.2018 9.28SOTEA NETTIKESKUSTELUSSA

Helsingin Sanomissa syntyi sosiaali- ja terveysvaliokunnan suureen aikatauluriitaan päättyneestä kokouksesta kertovan uutisen jälkeen laaja nettikeskustelu. kaiken kaikkiaan 358 puheenvuoroa on käytetty (keskustelu on toki edelleenkin auki). Keskustelupolkuja oli useita. Jonkun verran mukana on kahdenkeskisiä vänkäämisiä; ehkä puolisen tusinaa kirjoittajaa on ollut erityisen aktiivisia keskustelijoita. Käyn läpi keskustelun kulun omalta osaltani, koska siitä syntyi mielestäni ihan kohtuullinen kertauskurssi siitä, miksi SOTE-uudistusta Suomessa tehdään.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.6.2018 14.16RAKENNERATKAISUJA

Etelä-Pohjanmaan SOTE-valmistelussa viime ajat on käyty keskustelua tulevan liikelaitoksen ja maakunnan oman SOTE-keskuksen rakenteista. Kummankin osalta on päädytty malliin, josta käytetään nimitystä 7 + 1. Numerot tarkoittavat paikkakuntia; pääosa SOTE-keskuksen ja liikelaitoksen hajautetuista palveluista tulee sijoittumaan kahdeksalle paikkakunnalle. Paikkakunnat ovat nykyisten yhteistoiminta-alueitten keskuskuntia (Alajärvi, Alavus, Ilmajoki, Kauhajoki, Kauhava, Kurikka, Lapua, Seinäjoki) kuitenkin niin, että JIK:n osalta ei ruvettu luokittelemaan Ilmajokea ja Kurikkaa, vaan kumpikin kuntakeskus saa oman aluetoimipisteensä.  Liikelaitoksen osalta on lisäksi päätetty, että näille 7 + 1 paikkakunnalle tulee yleislääkärivetoinen vuodeosasto.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.5.2018 14.50VIERAITA TAMPEREEN YLIOPISTOSTA

Tänään Seinäjoella vieraili Tampereen yliopiston johtoa. Aamupäivällä käytiin läpi myös sairaanhoitopiirissä tehtävää tutkimus- ja koulutustoimintaa. Alustajina olivat mm. johtajaylilääkäri Hannu Puolijoki, professori Olli Kampman ja opetuskoordinaattori Pauliina Suomela.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


17.4.2018 13.45STRATEGIOITA LAATIMASSA

Sairaanhoitopiirin hallitus kokoontui viime viikon torstaina ja perjantaina jälleen välivuoden jälkeen kaksipäiväiseen strategiaseminaariin miettimään tulevaisuuden kehityspolkuja. Aiemmista seminaareista tämä poikkesi siitä, että teemat olivat poikkeuksellisen konkreettisia. Keskustelut olivat erinomaisia, ja saimme kyllä runsaasti eväitä jatkovalmistelulle.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


6.4.2018 12.37HELSINGIN KAPINA

Sote-Maku-uudistuksen viime päivien pääotsikkouutinen on ollut pormesteri Vapaavuoren kapina soten ja makun kaatamiseksi. Helsingin kaupunginvaltuusto koko arvovallallaan lähes yksimielisesti asettui vaatimaan hankkeen keskeyttämistä. Enpä ole voinut ihan tyynesti ja rauhallisesti seurata Helsingin herrojen sotaa, vaan juttuja lukiessa on ollut pakko hengittää muutaman kerran syvempään ja koettaa rauhoitella kohonnutta pulssia.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.3.2018 16.38MATKAKERTOMUS: HiMSS18

Terveydenhuollon tietojärjestelmien parissa työskentelevien Mekka on USA:ssa vuosittain pidettävä HIMSS-konferenssi. Itselläni on jo usean vuoden ajan ollut ajatuksena tehdä oma pyhiinvaellusmatkani HIMSSiin, mutta toistuvasti se on jäänyt, ja olinkin jo sopeutunut ajatukseen, että HIMSS:iä en saa kokea. Kun valtiovalta lykkäsi SOTE:n voimaan panoa vuodella ja itse myös päätin jatkaa virassani sen lisävuoden SOTE:n voimaantuloon asti, ja kun tiedän, että jäljellä oleviin vajaaseen pariin vuoteen sisältyy paljon UNAa ja muita terveydenhuollon tietojärjestälmäasioita, päädyin siihen, että vielä olisi hyödyllistä käydä katsomassa, mitä isossa maailmassa on tapahtumassa. Tämän vuoden HIMSS pidettiin maaliskuun 5-9 päivinä Las Vegasissa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.3.2018 10.18LEPOMÄEN ULOSTULO

Kansanedustaja Elina Lepomäki aiheutti ilmoituksellaan olla kannattamatta hallituksen valmistelemaa sote- ja maakuntauudistusta synnytti uudet spekulaatiot siitä, mahtaako koko uudistus sittenkään toteutua tämän eduskunnan aikana.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


8.2.2018 13.11HEALTH CARE EXECUTIVE CIRCLE

Suomeen on syntynyt muutamia terveydenhuollon keskustelufoorumeja, joita pidän oman verkostoni kannalta tärkeinä. Ehdoton ykkönen on sairaanhoitopiirin johtajien ja johtajaylilääkärien Saariselän seminaari, jota myös valtiovalta arvottaa korkealla. Tästä on osoituksena se, että ministerikin lähes vuosittain on ollut mukana tapahtumassa. Toinen, aika uusi institutio on Lääkäripäivien yhteydessä HUS:n toimitusjohtajan illallistilaisuus, johon kutsutaan piirien johtajat ja johtajaylilääkärit. Sitten sellaisia, joihin pyrin osallistumaan, on terveystaloustieteen päivät - ne olivat viime viikon perjantaina -, Kunnallisalan kehittämissäätiön seminaari - se on ensi viikon keskiviikkona -  ja Terveys ja talöus -päivät. Hiukan toisenlainen luonteeltaan on Health Care Executive Circle (HEC). Sen kokoontuminen oli eilen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.1.2018 13.54LIIKEHDINTÄÄ KOHTI SYVEMPÄÄ YHTEISTYÖTÄ

Suomessa on nyt menossa mielenkiintoinen kehitys, jossa keskussairaalat ovat synnyttämässä yliopistosairaaloiden kanssa olennaisesti aiempaa tiiviimpiä yhteistyökuvioita. Länsirannikon yliopistollisessa sairaalassa  ovat mukana Turun yliopistollinen keskussairaala, Satakunnan keskussairaala ja Vaasan keskussairaala. Tästä meille tuli juuri tänään selvitys. Itse olen mukana "kahdeksan tähden sairaala"-selvityksen ohjausryhmässä. Siinä haetaan uutta mallia Tays:n ja Kanta-Hämeen keskussairaalan yhteistyölle. Järvi-Suomen yhteisessä yliopistollisessa sairaalassa olisivat mukana nykyisen KYS ERVA:n keskussairaalat Kuopiossa, Jyväskylässä, Joensuussa, Mikkelissä ja Savonlinnassa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.12.2017 9.45VUODEN 2017 SUMMAUSTA

Aloitin tämän blogin kirjoittamisen joulukuussa 2011. Ensimmäisen SOTE-uudistusta koskevan jutun kirjoitin toukokuussa 2012. Silloin piti olla selkeät nuotit: n. 30 SOTE-aluetta, vastuukuntamallilla (pääsääntönä) tai kuntayhtymämallilla. Tuon jälkeen mallit ovat eläneet. Kuntauudistus ja keskisuurten kuntien intressit kaatoivat tuon mallin, perustuslakiongelmat kaatoivat suurten kuntayhtymien mallin. Uudella edukuntakaudella koetettiin edellisen eduskunnan aikana esille nousseet perustuslakikarikot kiertää ottamalla käyttöön perustuslakiin sata vuotta sitten kirjatun, mutta yhä toteutustaan odottaneen "kuntaa suuremman itsehallintoalueen" -mallin (Harmi, kun joku keksi sanoa sitä maakuntamalliksi; olisimme ehkä pitemmällä uudistuksessa, jos olisi tyydytty Ståhlbergin poliittisesti neutraaliin lakiterminologiaan. Maakunta-sana synnytti ihan turhaa poliittista ristiaallokkoa, joka on kovasti keikuttanut SOTE-venettä, kun ihmiset ovat niin kovin tunneherkkiä.) Nyt karikoksi tuli valinnanvapaus, THL:n lempilapsi, jonka isyyden THL nyt näyttää kieltävän. Summa summarum: en voi koostetta kuluneesta vuodesta vieläkään tehdä ilman, että sitä hallitsee SOTE-uudistus.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


8.12.2017 15.00VUODEN 2016 TILASTOT

Ehkä eniten odottamani vuositilasto on kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kustannustilasto. Siinä lasketaan kunnittain, maakunnittain ja sairaanhoitopiireittäin kuntien tilinpäätöksistä asukaskohtaiset kustannukset sosiaali- ja terveydenhuollon eri sektoreille. Itselleni on rakentunut excel-taulukko, johon olen tallentanut tiedot vuodesta 1995. Trendit on siis jo aika hyvin nähtävillä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.12.2017 9.26UNAN UUDET VAIHEET

UNA-hankkeessa, jossa siis luodaan maakuntien SOTE:n käyttöön uuden sukupolven modulaarista asiakas- ja toiminnanohjaustietojärjestelmää, astutaan nyt merkittävä askel eteenpäin, kun UNAn ensimmäinen hankintailmoitus julkaistaan. Siitä alkaa sitten prosessi, jonka tuloksena UNA-ydin on otettavissa tuotantokäyttöön joskus vuonna 2019.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.11.2017 6.51LAUSUNTO VALINNAVAPAUSLAKILUONNOKSESTA

Sairaanhoitopiirin hallitus antoi tänään lausuntonsa valinnanvapauslakiluonnoksesta. Aika hyvin lausunto noudattaa esitystäni. Minun näkökulmastani lausuntopyyntö tuli hiukana hankalaan ajankohtaan: lausunto oli pakko saada nyt 20.11, hallitukseen, koska seuraava hallitus on vasta lausuntoajan päättymisen jälkeen. Lausuntopyyntö tuli perjantaina 3.11. ja 4.11 lähdin kansainvälisen sairaalaliiton kongressiin. Käytännössä valmisteluaikaa lausunnolle jäi vain viime viikon alku, ja nekin päivät olivat aika risaiset: valtuusto, VATE, Vaasan ja meidän hallitusten tapaaminen yms. Niinpä kovin paljon en lausuntoluonnostani päässyt muiden viranhaltijoitten kanssa pohdiskelemaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.11.2017 14.29KUNTAKIERROKSELLA

Sairaanhoitopiirin johto on parin viime viikon aikana kiertänyt maakunnan yhteistoiminta-alueita. Olemme käyneet Lapualla, Alajärvellä, Kauhavalla, Ilmajoella ja Seinäjoen-Isonkyrön päättäjät ollaan tavattu Y-talossa. Vielä on käymättä Kuusiokunnat ja Suupohja.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.10.2017 18.30HYVÄSTIT KASTEELLE

Eilen pidettiin Parempi Arki -hankkeen viimeinen ohjausryhmän kokous. KASTE-rahoitteiset hankkeet on päätettävä tämän kuun loppuun mennessä, ja pikku hiljaa Parempi Arkeakin on jo ajettu lopettamisasemiin.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


6.10.2017 10.40TUKIPALVELUT MAAKUNNASSA

Yhtenä osana SOTE-MAKU-uudistusta mietitään myös erilaisten tukipalvelujen toteutustapaa tulevaisuudessa. Tukipalveluilla tarkoitetaan lähinnä erilaisia hallinnon ja huollon palveluita, joita ydintoiminta tarvitsee pystyäkseen toteuttamaan omaa tehtäväänsä. Taloushallinto, henkilöstöhallinto, hankintatoimi, logistiikkapalvelut, ravintohuolto, siivous ja muu laitoshuolto, välinehuolto tekstiilihuolto, kiinteistöhuolto, laitehuolto jne. ovat tällaisia tukipalveluja. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


8.9.2017 9.07VESOTE-HANKE

Torstaina oli Framilla VESOTE-hankkeen Etelä-Pohjanmaan aloitusseminaari. Hanke on valtion kärkihankkeita ja saa sen mukaisesti valtiolta vahvan rahoituspanoksen.. Hankkeen on koonnut UKK-instituutti. Mukana on kymmenen sairaanhoitopiiriä (joiden alueella 3,9 milj. asukasta), kaksi maakunnallista Liikunta ja Urheilu-järjestöä, meidän PLU:mme näistä toinen, Diabetesliitto ja Mielenterveyden keskusliitto sekä Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelma.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.9.2017 15.13LAKI JA SEN NOUDATTAMINEN

SOTE-MAKU-uudistuksen valmistelun aikana on jouduttu tilanteeseen, että päätöksentekoa ohjaa vahvasti sellaiset lait, joita ei ole vielä olemassa. Hallitusohjelmaan otetut tavoitteet, lakiluonnokset, joista pyydetään lausuntoja, ja sitten lakiesitykset, joita eduskunta käsittelee, vaikuttavat moniin päätöksiin. Tämä ei ole ongelma yleisesti ottaen, mutta ongelma siitä tulee, kun olemassa oleva laki ja lakiluonnos/-esitys ovat selkeästi ristiriidassa keskenään.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.8.2017 15.22JUHLASTA JUHLAAN

Maanantaista tuli virkamiehelle juhlapäivä: ensin juhlittiin Seinäjoen Campustalon laajennuksen peruskiven muurausta ja sitten 95-vuotiasta Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:tä korkeatasoisessa seminaarissa "Köyhäinhoidosta valinnanvapauden rasteille". Näitä kahta juhlaa yhdisti sisäministeri Paula Risikko. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


10.8.2017 12.40LOMALTA!

Kesäloma on tältä kerralta ohi. Yleinen puheenaihe on ollut sää: kunnollista lämmintä jaksoa ei tähän kesään näytä tulevan. Ainakaan sitä ei ollut lomakuukauteni aikana. Toisaalta myönteistä on ollut se, että luonto on säilynyt tuoreen vihreänä normaalivuotta pitempään. Siinä suhteessa kesä on ollut kaunis.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


28.6.2017 8.13LOMALLE!

Tänään olen viimeistä päivää töissä ennen kesälomaa. Seuraavan kerran virkaani kuuluvien valtaoikeuksien kanssa olen työpöydän ääressä elokuun toinen päivä. (Ihan ei varmaan kuitenkaan malta lomanaikanakaan pysyä poissa sairaalasta; sen verran mielenkiintoisia juttuja on menossa.) Nuorempana virkamiehenä koin lomat lähinnä häiriötekijöiksi, jotka katkaisivat työnteon (ja olin erittäin huonolla tuulella ainakin loman pari ensimmäistä viikkoa), mutta näin ikääntymisen myötä asenne on muuttunut: nyt olen oikeasti odottanut lomalle pääsyä. Kulunut työvuosi on SOTE-prosesseineen kaikkineen ollut aika rankka.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


22.6.2017 16.20MATKAKERTOMUS: STM:N DELEGAATTINA USA:SSA

Minulla oli 21.-27.5. osallistua STM:n delegaatiossa Yhdysvaltoihin suuntautuneelle matkalle, jossa tutustuttiin eräisiin tietotekniikan ratkaisuihin. Matka liittyi SOTE-uudistuksen ICT-valmisteluun. STM:stä oli kolme osallistujaa (SOTE-MAKU uudistuksen projektinjohtaja alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, johtaja Minna Saario Digitalisaation ja tiedonhallinnan ryhmästä sekä tietojohtaja Tiina Pesonen Tietoyksiköstä), VM:stä yksi (ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen Julkisen hallinnon tieto- ja viestintäteknisestä osastosta), Jyväskylän yliopistosta kaksi (dekaani,  professori Pekka Neittaanmäki informaatioteknologian tiedekunnasta ja professori, johtaja Pasi Tyrväinen Agora Centeristä) ja minä.Ministeriöiden edustajat ovat SOTE-ICT-valmistelun ydinjoukkoa valtion puolella, jyväskyläläiset taas keskeisiä aiheen tutkijoita. Oli todella mielenkiintoista liikkua tällaisen joukkueen osana. Mukana oli myös Cerner Corporationin ja IBM:n edustajat. Nämä pääosin vastasivat tutustumiskohteiden järjestämisestä. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


13.6.2017 11.11HALLITUKSEN KAATUESSA

Samanaikaisesti, kun sairaanhoitopiirin hallitus eilen juhlavasti päätti toimikauttaan yhteisellä lounaalla, valtakunnan hallitus päätti omaa toimikauttaan puoluejohtajien neuvotteluissa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeinen johtopäätös oli, että kolmen puolueen hallitus ei voi jatkaa.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


31.5.2017 8.06VALTUUSTOKAUSI PAKETTIIN

Eilen sairaanhoitopiirin vuonna 2013 työnsä aloittanut valtuusto piti viimeisen kokouksensa. Jos vertaa tätä valtuustokautta sairaanhoitopiirin kuuteen aiempaan, voi kyllä todeta, että tämä kausi on ollut monella tapaa poikkeava. Sellainen kasautuma  isoista asioista on valtuuston pöydälle tullut päätettäväksi.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.5.2017 15.17KOLME LÄÄKINTÖNEUVOSTA

Tänä vuonna sairaanhoitopiiri on saanut vastaanottaa sanoman kolmen tärkeän eteläpohjalaisen terveydenhuollon kehittäjän ja suuren persoonan elämäntaipaleen päättymisestä. Tammikuussa siirtyi ajasta iäisyyteen Seinäjoen keskussairaalan johtava lääkäri, lääkintöneuvos Jussi Kangas ja nyt tällä viikolla sairaanhoitopiirin toinen johtajaylilääkäri, lääkintöneuvos Aarno Särmö ja Ähtärin sairaalan johtava lääkäri, lääkintöneuvos Pellervo Petäys.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


18.5.2017 13.45MARKKINOILLE!!!

Valinnanvapauslakiesityskin on nyt eduskunnassa, ja valiokunnat ovat aloittaneet työnsä mietinnön aikaansaamiseksi. Kaiken kaikkiaan voin todeta, että lakiluonnokseen verrattuna esitys on paljon parempi. Kentän lausunnoissa ilmaisemaa näkemystä on monin kohdin otettu huomioon. Viimeistään nyt pitää ihan oikeasti aloittaa orientoituminen siihen malliin, jossa kohdataan kilpailu. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


11.5.2017 10.40KIINTEISTÖKAUPPOJA

Jos sairaanhoitopiirin hallitus maanantaina suo, valtuustokauden viimeisen valtuustokokouksen asialista on varsin kiinteistöpainotteinen. Listalla on kahdeksan pykälää, joissa myydään joko maata tai kiinteistön omistukseen oikeuttavia osakkeita. Syynä tähän myynti-innostukseen on pääasiassa SOTE-uudistus.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.4.2017 12.34TERVEYSSTRATEGIAN ÄITI ELÄKKEELLE

Taas yksi pitkäaikaisista työtovereista on poistumassa riveistä ansaituille eläkepäiville. Tiina Murtonen tuli seuraajakseni Törnävän sairaalan apulaistalouspäällikön virkaan, kun itse siirryin talousjohtajaksi. Tuohon aikaan sairaalahallinnossa ei laajemmalle akateemiselle koulutukselle vielä annettu virkavaaleissa juurikaan painoarvoa: jos atk jätetään tarkastelun ulkopuolelle, Tiina oli vasta neljäs maisteri yhdeksän kuntainliiton runsaassa sadassa hallintovirassa (muut olivat keskussairaalan suunnittelusihteeri ja henkilöstösihteeri sekä minä). Tiinan sairaalaura kesti kolmisen kymmentä vuotta. Sairaanhoitopiirin muodostamisen yhteydessä tehdyssä tehtävien jaossa Tiina sai talousjohtajan viran. Mutta ehkä merkittävin osa työurasta oli Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon strategiaprojektin ja sen toimeenpanohankkeiden johtaminen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.4.2017 9.40eHEALTH FOR REGIONS MEETING IN SEINÄJOKI/FINLAND

Olin eilen avaamassa Framilla Itämerenalueen eHealth for Regions-verkoston (lyhyemmin eH4R)   kokouksen. Tällä kertaa mukana oli osallistujia Saksasta, Tanskasta, Latviasta ja Suomesta, asiantuntijoita ja poliittista johtoa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.3.2017 16.06VALIOKUNNAN KUULTAVANA

Olin tänään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuultavana maakunta- ja SOTE-uudistuksesta. Tämä valiokunta tekee asiassa mietinnön, jonka pohjalta sitten eduskunnan täysistunto sitten 34 lain kokonaisuuden käsittelee. On hyvä, että mietintövaliokunta on nimen omaan osiaali- ja terveys, vaikka laissa tehdään myös laaja aluehallinnon uudistus. Ainakin tässä vaiheessa mennään SOTE kärkenä, kuten meille monta kertaa uudistushankkeen alkuvaiheessa luvattiin. Esittelevä ministerikin on STM:n puolelta, peruspalveluministeri Rehula.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.3.2017 9.19HAHMOTTAMISEN VAIKEUS

SOTE-MAKU-uudistus kaikkine lisukkeineen näyttää olevan sillä tavalla vaikea harjoitus, että asiaa tuntevankaan on vaikea hahmottaa kokonaisuuksia. Tästä sain taas yhden osoituksen, kun Pohjalaisen toimittaja pyysi eilen sähköpostilla soittamaan ja kommentoimaan pääministerin lausuntoa ruotsinkieliselle Ylelle Vaasan päivystyksestä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


17.3.2017 8.29PAREMPI ARKI -FESTARIT

Keskiviikkona Parempi Arki -hanke piti loppufestarit. Hotelli Rosendahliin oli kokoontunut kolmisen sataa henkilöä, jotka olivat eri tavoin osallistuneet hankkeeseen. 38 upeata posteria kertoivat siitä, mitä tiimeissä oli saatu aikaan. Hanke tosin jatkuu vielä muutaman kuukauden, mutta resurssit alkavat nyt kaventua ja hankkeen toiminnot suuntautuvat nyt enemmän tulosten raportointiin kun uusien sisältöjen kehittämiseen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.3.2017 12.46SEURAN SELVITYS JA PERFECT-TULOKSIA

Viime viikolla Pohjalainen kirjoitti näyttävästi siitä, että Seura-lehti oli selvittänyt kuolleisuutta eri sairaaloissa ja todennut Vaasan keskussairaalan maan parhaaksi. Olin hiihtolomalla enkä mobiililaitteilla saanut Seuran alkuperäisjuttua oikein aukeamaan, mutta nyt oman työpisteen PC:llä oli sisäinen pakko tarkistaa myös omat sijoituksemme.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


16.2.2017 8.59NON-PROFIT JA SOTE

Olin eilen Kunnallisalan kehittämissäätiön seminaarissa. Teemana oli VAALITAANKO HYVINVOINTIA - ENTÄ KANSANTALOUS? Ohjelmassa oli JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen puheenvuorot ja lyhyt debatti (tämä osio oli pieni pettymys: pääosin diipadaapaa ja hyvin vähän analyysia), kuuden puolueen puheenjohtajapaneeli (tosin puheenjohtajia oli vain kaksi, mutta lisäksi yksi emerituspuheenjohtaja, yksi varapuheenjohtaja ja kaksi ministeriä) teemana kuntavaalit 2017 (ihan mielenkiintoinen) sekä SOTE-spesifimmin HUS:n toimitusjohtajan Aki Lindenin ja Pihlajalinna Oy:n varatoimitusjohtaja Juha Raution puheenvuorot..

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


10.2.2017 15.51SOTE-OSAAJAN KOULUTUS

Osallistuin eilen Seinäjoen ammattikorkeakoulun SeAMK Foorumiin. Parituntinen tilaisuus rakentui paneelikeskusteluun, jonka teemana oli "Osaaminen sote-palvelujen ytimessä". Keskustelijoina olivat meidän Christina Rouvala, JIK:n Tarja Palomäki, SOSTE:n Tuula Peltoniemi, SeAMK:n Taina Viiala, Sedun Suvi Soini ja E-P:n Korkeakouluyhdistyksen Helena Tiilikainen sekä sentään yksi mieskin, SOTE-projektinjohtaja Harri Jokiranta. Puhetta johti toimittaja Anssi Orrenmaa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.2.2017 10.23MAAKUNTAPOLITIIKKAA

SOTE on taas muutaman viime päivän säädellyt aika tarkkaan ajankäyttöäni. Saimme viimeinkin tutkittavaksi lausuntoversion valinnanvapauslaeista ja sitä on nyt pitänyt yrittää sisäistää. Näkökulmia on tuonut Executive circle (verkosto, jonka Terveystalo, CGI ja Pfizer vuosittain kokoaa Britannian suurlähettilään asuntoon. Tänäkin vuonna kolme erinomaista luentoa.) ja Terveystaloustieteen päivä, jonka key note luento kertoi tutkimustuloksia Ruotsin valinnanvapausjärjestelmästä.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


19.1.2017 10.33PROAKTIIVISUUTTA

Aktiivisuutta on kahta tyyppiä: reaktiivisuudessa reagoidaan ja aktivoidutaan , kun muualta tulee virike. Proaktiivisuudessa ollaan itse aloitteen tekijöitä. Reaktiivinen sopeuttaa itseään muiden visioon. Proaktiivinen johtaa tapahtumien kulkua.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.1.2017 8.33ESTEELLISYYDESTÄ

Viime päivien suuri mediakohu on ollut kysymys pääministerin esteellisyydestä. Kysymys siitä, onko pääministeri esteellinen edistämään vientiä, jos viennin edistämisestä seuraa jotakin välillistä hyötyä myös pääministerin lähiomaisille, on minusta täysin absurdi. Mutta on hyvä, että esteellisyyskysymyksistä puhutaan: tuleva SOTE saattaa synnyttää myös uusia esteellisyysongelmia.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


29.12.2016 12.36VUODEN 2016 SUMMAUSTA

Olen parina edellisenäkin vuonna päättänyt blogivuoden summaamalla vuoden hyvät ja huonot yhteen. Tässä kuluneen vuoden loppusaldoa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


22.12.2016 8.30VALINNANVAPAUSLAINSÄÄDÄNTÖ

Eilen lopulta saatiin pitävämpää tietoa valinnanvapausmallista. Ministerit Rehula, Vehviläinen, Risikko ja Mattila kertoivat illalla puoli yhdeksän aikoihin kansalle hallituksen linjauksista. Vaikeampiin kysymyksiin oli vastaamassa myös alivaltiosihteeri Pöysti. Samalla kerrottiin myös niistä muutoksista, joita lausuntojen jälkeen ollaan tekemässä SOTE-MAKU -lakipakettiin. Lakiluonnos perustelumuistioineen tuli myös nettiin. Koetin ne pääpiirteittäin lukea läpi; lakiluonnoksen aika huolellisestikin ja perusteluista valikoidut palat. Yöpöydällä odotti puoliluettuna  Finlandia-voittaja Akvarelleja Engelin kaupungista, mutta tällä kertaa laki oli jännittävämpää ja kiinnostavampaa luettavaa. Heräsin kyllä neljän tunnin unien jälkeen aamuneljältä ja silloin koetin lukea Engeliä, mutta kovasti aamusellakin ajatukset pyörivät lakiteksteissä.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


15.12.2016 11.10VIELÄ VÄHÄN PÄIVYSTYKSESTÄ

Terveydenhuoltolain muutos, jolla säädetään mm. kiireellisestä hoidosta ja laajan päivystyksen sairaaloista, on eduskunnassa vähitellen valmistumassa. Ison salin ensimmäinen käsittely oli tiistaina ja laki hyväksyttiin valiokunnan mietinnön mukaisena. Keskustelu päivystyksestä jatkuu kuitenkin edelleen kiivaana. Sen vuoksi vielä pari ajatusta.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


8.12.2016 8.57PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ON PUHUNUT

Eduskunnan perustuslakivaliokunta sai eilen valmiiksi lausuntonsa terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain muutosesityksistä, joilla on tarkoitus mm. velvoittaa 12 sairaanhoitopiiriä järjestämään ns. laaja päivystys. Valiokunnan käsittely keskittyi paljolti sen selvittämiseen, miten Vaasan  sairaanhoitopiirin alueen ruotsinkielisen väestön päivystyspalvelut ratkaistaan, jos lähin laajan päivystyksen sairaala (siis Seinäjoki) on yksikielinen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


28.11.2016 9.44VUODEN 2015 KUNTAVERTAILUT

Kuntaliitosta tuli vihdoin tilastot kuntien SOTE-menoista vuonna 2015. Tämä tilasto on se, joka antaa parhaan kuvan siitä, miten taloudellisesti ja tehokkaasti milläkin alueella on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestetty. Eurot eivät valehtele eivätkä jätä tilaa spekulaatiolle!

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


18.11.2016 15.14SISÄISET PALVELUYKSIKÖT

Kuluneen viikon huippukohta sattui maanantaille: valtuusto hyväksyi talousarvion vuodelle 2017. Siltä osin puitteet ensivuodelle ovat nyt kunnossa ja budjetti pitää enää toimeenpanna. Budjettikäsittely oli poikkeava: olin mukana suurimmassa valtuustoryhmässä, kokoukselle oli varattu aikaa kaksi tuntia, mutta näytti siltä, että 20 minuutin jälkeen valtuustoasiat oli loppuun puitu. Sen jälkeen keskustelu olikin aika yleisellä tasolla liikkuvaa ensihoidosta kehitysyhteistyöprojektien tukemiseen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


8.11.2016 13.51MATKAKERTOMUS: KAKSI KONFERENSSIA

Olen loka-marraskuussa osallistunut kahteenkin kansainväliseen sairaala-alan konferenssiin. Toinen oli Italiassa, Bolognassa, toinen Etelä-Afrikassa, Durbanissa. Tässä lyhyt raportti tapahtumista:

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.10.2016 12.40KILVOITELLAAN LAADULLA

Kun Vaasan keskussairaalan päivystyksestä käydään keskustelua lehtien palstoilla, useat kirjoittajat vetoavat Vaasan hoitotulosten laatuun. "Maan paras sairaala" tms. Sairaalan laadun mittaaminen on kuitenkin aika haasteellinen asia; mitään hyvää yleismittaria ei ainakaan vielä ole pystytty kehittämään. Toinen asia sitten on se, että laatua on mahdollista kehittää, ja sairaaloiden järjestys eri mittareilla saattaa muuttua isostikin ihan parin vuoden sisällä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


10.10.2016 18.07ERVA REHULAA TAPAAMASSA

Ministeri Rehula kutsuu kaikki ERVA:t vuorotellen ministeriöön keskustelemaan kanssaan päivystyksestä ja erikoissairaanhoidon keskittämisestä. Taustalla on kustakin ERVA:sta pyydetty selvitys siitä, miten asioissa pitäisi ERVOjen mielestä edetä. Palavereihin kutsuttiin hallitusten puheenjohtajat, piirin johtajat ja johtajaylilääkärit. Tänään oli TAYS-ERVA:n vuoro. Olimme hallituksen puheenjohtaja Aulis Ranta-Muotio ja minä edustamassa Etelä-Pohjanmaata.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


4.10.2016 8.02HALLITSEMATONTA JULKISUUTTA

Sairaanhoitopiirin hallituksen kokouksen jälkeen pidetään aina infotilaisuus henkilökunnalle hallituksen päätöksistä. Yleensä infoon osallistuu parikymmentä henkeä toiminta-aluejohtajia, ylihoitajia, hallinnon väkeä. Jos on jotain nimenomaista yksikköä koskevia päätöksiä, silloin sieltä saattaa olla useampikin kuulemassa. Nyt eilisen kokouksen jälkeinen info oli normaalista poikkeava: monia sellaisia oli mukana, jotka yleensä eivät käy infossa, myös lääkäreitä. Eikä info ollut pelkkä info, vaan se muuttui kommunikoivaksi tilanteeksi, siis keskusteluksi. Aihe, mikä väen toi paikalle, ei ollut ensi vuoden budjetti, vaan sairaanhoitopiirin julkikuva.

Lue lisää | 4 Kommenttia | Kommentoi


29.9.2016 15.35MATKARAPORTTI KOTIMAASTA: UNAA JA KANSANEDUSTAJIA

Syyskuu on joka vuosi aika vilkasta valtakunnallisten kokousten aikaa. 22 työpäivästä 12 olen ollut poissa Seinäjoelta. Tämän vikkon reissupäiviin sisältyi UNA:aa, Vaikuttajaforumia ja kansanedustajatapaaminen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


19.9.2016 14.49M-TALO ETENEE

tänään sairaanhoitopiirin valtuusto teki päätöksen siitä, että psykiatrian ja kuntoutuksen M-talohanke voidaan toteuttaa. Nyt jatko on valtiovallan käsissä: poikkeuslaissa edellytetään, että vuosina 2016-2019 yli viiden miljoonan euron rakennusinvestoinneille tarvitaan valtion lupa. Sen jälkeen päätöksenteko periaatteessa palaa maakunnalle, joskin SOTE-lakiuudistus antanee jatkossakin valtiolle välineitä kontrolloida sairaalarakentamista.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


14.9.2016 10.21ASIOITTEN VERKOSTO

Parin viime viikon aikana olen toiminut monenlaisissa verkostoissa - siis istunut kokouksissa - eri puolilla Suomea. Kun mietin tekemiseni kokonaisuutta, minulle tuli mieleen, että kysymyksessä on ihmisten verkoston ohella myös "network of matters", asioitten verkosto. (Network of matters alkoi tuntua minusta niin hienolta ajatukselta, että piti ihan googlettaa, onko joku muukin sitä käyttänyt: neljä tulosta löytyi.)

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.9.2016 14.50SOTE:N PALVELUKESKUKSET

Eilen tuli lausunnolle aluehallinto- ja SOTE-uudistuksen lakipaketti. Verrattuna kesäkuun lopun lakiluonnoksiin mitään isompia muutoksia nyt lausuttaviin luonnoksiin ei ainakaan nopeasti katseltuna näytä tulleen. Yksi mielenkiintoinen kohta maakuntalaissa on maakuntien osakeyhtiömuotoiset palvelukeskukset.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.8.2016 15.40INSENTIIVIT

SOTE-uudistuksen on puhuttu paljon kannustimista, insentiiveistä. Olisi erittäin suotavaa, että löytyisi sellaiset kannustimet, joilla eri toimijat tuottaisivat potilaan tai asiakkaan kannalta korkealaatuisia palveluja, mutta eivät kuluttaisi yhteiskunnan voimavaroja yhtään enempää kuin on pakko.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


17.8.2016 20.59UUTTA NÄKÖKULMAA

Tämän kirjoitan kotona, tällä hetkellä melkoisen kipeänä: Sain tänään tilaisuuden tarkastella sairaalamme ja erityisesti päiväkirurgisen yksikön toimintaa minulle uudessa roolissa, nimittäin potilaana. Jouduin tai pääsin nivustyräleikkaukseen. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


10.8.2016 13.41TAKAISIN SOTEEN

Kesäloma päättyi ja työt alkoivat tällä viikolla vahvasti SOTE-uudistuspainotteisesti: heti maanantaina tapasimme TAYS-ERVAn maakuntajohtajat, pelastusjohtajat ja sairaanhoitopiirin johtajat Pirkanmaan liiton kutsumina keskustelemaan SOTE-uudistuksen tilanteesta ja mahdollisesta eri maakuntien yhteistyöstä valmistelussa. Tiistaina STM:n muutosjohtaja Sinikka Salo teki maakuntavierailun ja me eteläpohjalaiset kokoonnuimme isolla joukolla Framiin kuuntelemaan ja kyselemään. Päivä jatkui vielä maakuntauudistuskokouksella E-P:n liitossa. Tänään kävin lounaspalaverin maakuntajohtajan ja ELY:n johtajan kanssa uudistusten etenemispoluista.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


14.7.2016 8.30SuomiAreena

Keskeytin kesälomani päiväksi ja pistäydyin eilen Porissa SuomiAreenassa. Varsinainen syy oli STM:n kutsu ministeriön isännöimään Jazzaamiaistilaisuuteen Porin Suomalaisella klubilla sekä palvelulupausta koskeva paneelikeskustelu. Siinä ohessa kuuntelin toisenkin, päihdepolitiikkaa koskevan paneelin.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


28.6.2016 13.46KESÄLOMALLE

Kevätkausi alkaa olla taputeltu ja huomisen jälkeen edessä on viiden viikon loma. Todennäköisesti tämän kesäloman jälkeen niitä on enää kaksi lusittavana, joten täytynee yrittää nauttia lomasta maksimaalisesti.Sitä ennen hiukan yhteenvetoa ensimmäisestä vuosipuolikkaasta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


16.6.2016 18.55KESKITTÄMISASETUS

Olin tänään Tampereella STM:n kuulemistilaisuudessa, jossa teemana oli valmisteilla oleva keskittämisasetus. Käytin siellä TAYS-ERVAn puheenvuoron. Keskittämisasetuksen taustalla on hallitusohjelman kirjaukset. Hallitus uskoo vahvasti, että erityisesti leikkausten keskittämisellä nykyistä harvempaan sairaalaan merkittäviä säästöjä. STM:n edustajat halusivat kyllä korostaa, että hallitusohjelman kirjaukset ovat tulleet VM:n puolelta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.6.2016 8.02VALINNANVAPAUSRAPORTTI

Tiistaina professori Mats Brommelsin luotsaama työryhmä luovutti ministeri Rehulalle raportin, joka on otsakoitu "Valinnanvapaus ja monikanavarahoituksen yksinkertaistaminen SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA". (Somessa liikuva lukija saattaisi kyllä ihmetellä , miksi kolme viimeistä sanaa huudetaan = käytetään isoja kirjaimia, mutta varsinaiset olennaiset sanat sanotaan normaaliäänellä = käytetään pieniä kirjaimia???) Tätä raporttia on pidetty yhtenä SOTE-uudistuksen peruskannanottona, joka nyt linjaa vahvasti tulevaa tuotantojärjestelmää.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


27.5.2016 8.37KUN VASEN EI TIEDÄ MITÄ OIKEA TEKEE

Olin tiistaina eduskunnan diabetesryhmän kokouksessa. Päällimmäisenä asiana kokouksessa oli diabeteslääkkeiden korvattavuuskysymys. Selvitysmies esittää, että kakkostyypin diabeetikoiden lääkkeiden erityiskorvattavuus pudotettaisiin 100 %:sta 65 %:iin, ei sentään insuliinin. Ne, jotka kantavat huolta diabeetikoiden hyvästä hoidosta, ovat kaavailusta hyvin huolissaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.5.2016 11.04LAAJAN PÄIVYSTYKSEN SAIRAALA

Eilen torstaina saatiin kauan odotettu varmistus: lausunnolle lähtevässä lakiluonnoksessa Seinäjoki on niiden seitsemän ei-yliopistollisen keskussairaalan joukossa, joiden pitää toteuttaa ns. laaja päivystys - n. 12 erikoisalan päivystys. Sairaalalle tämä merkitsee ennen muuta velvoitetta, mutta toki se samalla avaa myös mahdollisuuksia.

Lue lisää | 5 Kommenttia | Kommentoi


17.5.2016 6.11ILKKA 110 V. - VÄHÄN MEDIASUHTEISTA

Sanomalehti Ilkka juhli 110-vuotisuuttaan viime viikolla. Juhlan kunniaksi oli erinomainen seminaari, jossa puhuivat liikenne- ja viestintäministeri Berner ja ex-päätoimittajat Kari Hokkanen ja Matti Kalliokoski.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.5.2016 3.25MATKAKERTOMUS: OPINTOMATKA JAPANIIN

Pohjanmaan Terveys ja Talous ry järjesti jäsenilleen kuluneella viikolla opintomatkan Japaniin. Mukaan lähti 25 henkeä. Yhdistys maksoi runsaat puolet matkan kustannuksista. Osallistujan omavastuu oli siten merkittävä, mutta erittäin sopivan kokoinen ryhmä matkalle lähti. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä meitä oli kymmenen, Keski-Pohjanmaalta saman verran, Vaasasta sitten pienempi ryhmä. Matkan opintosisällöt rakennettiin Seinäjoen ammattikorkeakoulun suhteiden kautta ja toisena matkanjohtajana meillä olikin ammattikorkeakoulun Helli Kitinoja, varsinainen Japani-asiantuntija. Toinen matkanjohtaja oli meidän ylihoitaja Ari Ojanen, joka huolehti iitä, että porukka pysyi aina mukana, aikatauluja noudatettiin etc. Oma roolini oli yhdistyksen puheenjohtajana kiitellä isäntiä kaikissa vierailukohteissa, jakaa lahjoja ja toimia myös jossain määrin tulkkina yhdessä Hellin kanssa (mikä sinänsä oli haastavaa kun tiesi, että matkalaisissa oli paremmin englantia taitavia.)

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


29.4.2016 17.02TERVEYDENHUOLLON TIETOJÄRJESTELMÄT

Viimeisen viikon ajan monet meistä, jotka puuhaamme sosiaali- ja terveydenhuollon integroitujen tietojärjestelmien aikaansaamiseksi, jouduimme melkoisen hämmentyneiksi, kun pääministeri Sipilä teki ulostulon asiassa ja (lehtitietojen mukaan) totesi,että "Sote-uudistuksessa tietojärjestelmien yhtenäistämiseen voisi perustaa uuden valtionyhtiön." "Sipilän mukaan nyt pitää jäädyttää nykyjärjestelmien kehittäminen, jos ne eivät ole yhteensopivia uuden järjestelmän kanssa. Hänen mukaansa yhtenäinen tietojärjestelmä sosiaali- ja terveydenhuoltoon pitäisi olla valmiina vuoden 2019 alussa."

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


22.4.2016 15.11MISSÄ MENNÄÄN; SOTE?

TäHallituksen viimeisimmät SOTE-laijaukset ovat aikaansaaneet jonkun verran hämminkiä niin kansalaisten kuin päättäjienkin keskuudessa.Suuri yllätys linjauksissa oli palvelutuotannon yhtiöittämisvaatimus. Olen koettanut rauhoitella, ettei tässä ehkä ihan hirveän ihmeellisestä kuitenkaan ole kysymys. Yleisön pyynnöstä käyn tässä lyhyesti läpi käsityksiäni. Todellakin, tässä vaiheessa vasta käsityksiä, kun ihan kovaa tietoa minulla ei ole.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


13.4.2016 13.51MATKAKERTOMUS: HALLITUKSEN SKOTLANNIN MATKA

Sairaanhoitopiirin hallitus toteutti tällä viikolla ulkomaisen opintomatkansa Skotlantiin. Kaksi päivää paneuduttiin Skotlannin terveydenhuoltoon ja erityisesti mielenterveystyöhön. Sisällöllisesti matka uskoakseni ylitti kaikki odotukset. Muutenkin kaikki sujui hyvin, paitsi viimeinen lento Tukholmasta Vaasaan oli peruutettu. Tätä kirjoitan Arlandassa, kun tuli neljän tunnin ylimääräinen odotus.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


6.4.2016 19.51NEKROLOGI

Kirjoitin lokakuussa 2013 blogissani (otsakkeella Narratiiveja) tuolloin melkein kolmevuotiaasta monivammaisesta Valosta ja hänen äitinsä taisteluista suomalaisen terveyspalvelujärjestelmän kanssa. Olin tuolloin sattumoisin googlaillessani päätynyt Valon äidin blogiin "Valon vaiheet" ja jäin jossain määrin koukkuun siihen. Kuluneiden parin vuoden aikana olen blogia lueskellut, ensin aika tiiviisti, sitten harvemmin. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.4.2016 15.08KUVA JA SELFIE

Itselläni ja monella muulla sairaalan sisällä on se mielikuva Seinäjoen keskussairaalasta, että olemme aika moderni ja tehokas sairaala. Siltä näyttää, kun katsomme itseämme. Sitä kurjempaa sitten onkin, kun Lääkärilehdestä soittivat: "Olette benchmarking-selvityksen mukaan huonoimmin tuottava sairaala. Selityksiä?"

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


17.3.2016 16.43HYVÄ KUOLEMA

Eilen oli keskussairaalan auditoriossa seminaari teemasta ”Hyvä kuolema”. Osallistujia oli paljon ja tilaisuus välitettiin etäyhteyksinä yhdelletoista paikkakunnalle eli asia koettiin tärkeäksi. Puhujat olivat valtakunnan kärkiasiantuntijoita.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


14.3.2016 16.00KAIVINKONEET IKKUNAN ALLA

Viime viikolla ilmestyivät kaivinkoneet työhuoneeni ikkunan taakse: F-rakennusosan laajennuksen maanrakennustyöt ovat käynnistyneet. Kevääseen 2018 voin aina tarvittaessa luoda ikkunasta valvovan katseen siihen, miten työt edistyvät. Sitten onkin edessä muutto uuteen taloon, nykyisestä kakkoskerroksesta maan tasalle nolla-kerrokseen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


26.2.2016 16.48JOHDON KATSELMUS

Sairaanhoitopiirin hyvän hallintotavan mukaisiin laatuvälineisiin on jo useita vuosia kuulunut johdon katselmus. Sitä ei kuitenkaan ole käytännössä sairaanhoitopiiritasoisena toimeenpantu ennen kuin kuluneella viikolla: tiistaina ja keskiviikkona sairaanhoitopiirin johtoryhmä kuunteli operatiivisen, konservatiivisen, psykiatrian, päivystyksen ja sairaanhoidollisten palveluiden toiminta-alueiden katsaukset ja arviot toiminnastaan ja antoi osaltaan palautetta toiminta-alueille.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


22.2.2016 16.11KUULTAVANA TAMPEREELLA

Perjantaina olin johtajaylilääkärin kanssa STM:n kuulemistilaisuudessa kertomassa eteläpohjalaisia ajatuksia päivystyksestä ja sairaalaverkosta. Vaikka SOTE tuntuu takkuavan, terveydenhuoltolain ja päivystysasetuksen muuttamista viedään vauhdilla eteenpäin, oikeastaan ihan SOTEsta riippumatta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.2.2016 8.19EVAN PAMFLETTI: SEITSEMÄN SYYTÄ SAIRAUTEEN

Olin eilen Healthcare Executive Circle -tilaisuudessa Helsingissä. HEC on CGI:n, Pfizerin ja Terveystalon vuosittain järjestämä tapahtuma. Se pidetään Britannian suurlähetystössä. Ohjelma rakentuu muutamasta hyvästä alustuksesta, keskustelusta ja verkottumisesta. Satakunta henkeä on paikalla niin valtion hallinnosta, kunnallisesta terveydenhuollosta kuin yrityspuoleltakin. Tämä oli varmaan kuudes HEC, yksi kerta minulta on jäänyt väliin. Eli olen kokenut HEC:t hyödyllisiksi ja määrittänyt ne tasolle "pyrin osallistumaan".

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


6.2.2016 18.22CASE MÄNTTÄ-VILPPULA

Terveystaloustieteen päivillä perjantaina ruotsalaisella kauppakorkeakoululla Hankkenilla oli taas kosolti mielenkiintoisia aiheita. Vajaa kolme sataa osanottajaa päiville jälleen osallistui. Joukossa on paljon nuoria tutkijoita, mutta sitten on vuodesta toiseen vakioporukka varttuneita tutkijoita ja asiaa muuten harrastavia. Itse kuulun tuohon joukkoon ja siinä joukossa on paljon tuttujakin: jos vaan mahdollista mukaan koetan siksi aina päästä,

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.2.2016 15.27UUDEN AJAN TIETOJÄRJESTELMÄT

Vaikka varmastikaan en ole mikään tietokonefriikki ja nykyään osaamiseni rajoittuu aika pitkälle office-paketin ohjelmiin, viimeiset viisitoistavuotta yksi läpileikkaava juonne työssäni ovat olleet potilastietojärjestelmät. Tämän juonteen loppuhuipennus on meneillään oleva UNA-hanke, jossa tehdään nyt todella historiallista tietojärjestelmäreformia jopa maailmanlaajuisestikin arvioiden.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


25.1.2016 9.19PUHE ELÄKKEELLE JÄÄNEILLE JA ANSIOMERKKIEN SAAJILLE

Perjantaina meillä oli henkilökuntajuhla Kuntaliiton ansiomerkin saanneille (Haemme niitä 30 kunnallisen palveluvuoden jälkeen. Jos joku jää eläkkeelle palveltuaan 20 vaan ei 30 vuotta, haemme myös hopeisen ansiomerkin.). 85 henkeä jäi viime vuonna eläkkeelle. 67:lle tuli 30 vuotta palvelua täyteen. Hopeaisia ansiomerkkejä jaettiin 11. Juhlan tervetulopuheessa sanoin mm. seuraavaa:

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.1.2016 12.53LÄÄKÄRIPÄIVILLÄ

Olin kuluneen viikon keskiviikon ja torstain Lääkäripäivillä Helsingissä Messukeskuksessa. Lääkäriliitto on nyt muutaman vuoden ajan kutsunut sairaanhoitopiirin johtajat ja johtajaylilääkärit keskustelutilaisuuteen. Samalla on mahdollisuus osallistua päivien ohjelmaan ja tutustua varsin laajaan tuotetnäyttelyyn. Rinnakkain lääkäripäivien kanssa Messukeskuksessa on myös Nordic Health Technology and eHealth Forum -tapahtuma, johon Lääkäripäivien osanottaja saattoi myös osallistua.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


11.1.2016 8.44HYVÄ VALMISTELUTAPA

Hesarin erinomainen kolumnisti Pekka Seppänen - hän on niin erinomainen talouskolumnisti, että silloin, kun Seppänen kirjoitti Talouselämä-lehteen, muusikkopuolisoni poimi perjantaipostista aina ensimmäisenä Talouselämän saadakseen tuoreeltaan lukea Seppäsen kolumnin - kirjoitti sunnuntain lehdessä: "Julkisella sektorilla valmistellaan ensin ja päätetään vasta sitten. Yrityksessä toimitaan päinvastoin. Ensin päätetään ja sitten vasta valmistellaan."

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


31.12.2015 12.56VUODEN 2015 SUMMAUSTA

Nyt, kun vuoden tunnit käyvät todella vähiin, voi jo luoda katsausta siihen, millainen kulunut vuosi kaiken kaikkiaan oli. Tosin - tilimies kun olen perusolemukseltani - tilinpäätös minulle vasta kertoo sen, kuinka hyviä olemme olleet.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


28.12.2015 8.54ELÄKETAPAHTUMIA

Taas tänä vuonna on moni läheinen työtoveri siirtynyt eläkkeelle: Sinikka V., Reino R., Sinikka S. (joka oli Törnävän taloustoimistossa, kun itse aloitin siellä 34 vuotta sitten) jne. Harvaksi käy se joukko, jonka kanssa on jo vuosikymmeniä tottunut tekemään töitä. Siitä huomaa, että ei itsekään enää ole nuori ja oman työuran päättyminen vääjämättä lähestyy. Otan pari tuoretta eläkeläistä vähän lähempään tarkasteluun.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


17.12.2015 15.57BASELINE

Parempi Arki -hankkeen ohjausryhmä piti toisen kokouksensa. Teemana oli se, miten paljon palveluita käyttävä asiakas voitaisiin tunnistaa mahdollisimman aikaisin. Oletus on, että mitä varhaisemmin ongelma tunnistetaan, sitä vaikuttavammin sitä voidaan lähteä ratkomaan. Keskustelu suuntautui suureltra osin niin terveydenhuollon kuin sosiaalitoimen toimijoiden itsekritiikkiin.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


11.12.2015 9.55JULKISUUDEN HALLITSEMISESTA

Julkishallinnon olennainen erityispiirre on se, että se on julkista: päätökset ja niiden perustelut ovat julkisia ja jopa suunnitelmat ennen päätöksiä ovat pääsääntöisesti julkisia. Toisaalta päätöksenteko on myös vahvasti poliittista. Poliittisuuteen kuuluu poliittinen vastuu: kansalaiset arvioivat päätöksenteon onnistumista ja sen arvion pohjalta päättävät politiikan jatkumisesta tai muuttamisesta. Kaikesta tästä seuraa, että julkisen toimijan asioista puhutaan kohtuullisen paljon niin kansalaisten kesken kuin joukkoviestimissäkin.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


30.11.2015 13.01VUODEN 2014 LOPULLISET TILASTOT

Olen ennenkin, viimeksi varmaan kaksi vuotta sitten, kirjoittanut ajatuksia ja analyysia sellaisten tilastojen pohjalta, joihin on koottu kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon menot asukasta kohti. Aineisto on saatu kuntien tilinpäätöksistä eli rahoittajan näkökulmasta. Minusta tämä on parhaita taloudellisia mittareita, joilla eri alueita voi verrata. Minulla on yhtenäiset lukusarjat vuodesta 1995 alkaen eli kehityksen trendit ovat hyvin nähtävissä.Vuoden 2014 luvut tulivat perjantaina.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.11.2015 9.04HUIPPUKIREÄ BUDJETTI

Valtuusto piti syyskokouksensa ja hyväksyi budjetin. Joka vuosi tuntuu, että budjetissa toiminta viedään liiankin ahtaalle. Tällä kertaa tuo tunne on normaaliakin vahvempi: budjetti on ennätyskireä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.11.2015 15.20VIELÄ KERRAN SOTEA

Sote-uudistuksesta saatiin aikaan päätöksiä - taas kerran. Jotenkin kuitenkin on sellainen hytinä, että tällä kertaa päätökset kuitenkin olisivat pitäviä. Sellaisia olemmekin odottaneet jo ainakin kuusi vuotta. Ehkäpä nyt pääsemme oikeasti miettimään palvelujen sisältöjä ja kehittämistyön fokus siirtyy hallinnosta potilaaseen/asiakkaaseen.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


26.10.2015 14.20JOS OLISIMME YRITYKSESSÄ...

Viime viikolla mietittävänäni oli vaikeahko henkilöstöongelma. Huomasin jossain vaiheessa ajattelevani, että "jos olisimme yksityisellä, tuollaista ei katseltaisi hetkeäkään." Tämä on fraasi, jota käyttävät niin luottamushenkilöt kuin viranhaltijatkin. Meillä julkisen puolen johtajilla on jonkunlainen alemmuudentunne suhteessa yritysjohtajiin. Onko siihen kuitenkaan mitään faktapohjaa?

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.10.2015 8.5050-VUOTIAS

Seinäjoen keskussairaala on täyttänyt kesällä 50 vuotta. 1.7.1965 valtio luovutti Lääninsairaalan Seinäjoen keskussairaalan kuntainliitolle ja sairaalan nimi muuttui keskusairaalaksi. Käytännössä aiempi valtiollinen sairaala muuttui kunnalliseksi sairaalaksi. Jos nykyiset SOTE-suunnitelmat toteutuvat, keskussairaala saavuttaa kunnallisena sairaalana 53 vuoden iän, ja sen jälkeen on edessä uusi tulevaisuus itsehallintoalueen sairaalana. Ehkäpä keskussairaala-nimi kuitenkin säilyy.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


14.10.2015 14.09TALOUSARVIOTA

Tänään saatiin toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2016-2018 siihen kuntoon, että se lähti hallituksen jäsenille. Päätöksiä siitä tehdään hallituksessa tulevana maanantaina. Tämä budjettikierros oli harvinaisen haastava: julkisen talouden kestävyysvaje ja kuntatalouden huono tila takaavat sen, että myös sairaanhoitopiireissä kaikki kivet käännetään säästöjen löytämiseksi.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


25.9.2015 15.49LEAN JA SOTE

Olin toisen kerran peräkkäin Lean & terveydenhuolto  -seminaarissa esiintymässä: viime vuonna olin puoli päivää puheenjohtajana, tänä vuonna puhujana. On tietysti kiva huomata, että sain tapahtumajärjestäjältä luottamusta, kun kutsuttiin toinenkin kerta. Teemanani oli ajankohtaisesti Lean & SOTE. Puheenvuorooni esitti kommenttipuheenvuoron Kuntaliiton SOTE-johtaja Tarja Myllärinen. Johtopäätökseni oli, että SOTE avaa leanille paljon uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


11.9.2015 7.14ENSIMMÄISET SOTE-KARTAT

Siittä asti, kun alkoi alkukesästä näyttää selvältä, että SOTE-alueita on vähemmän kuin hallitusohjelmassa todettu yläraja 19, on kovasti mietitty, minkälaisia uudet alueet voisivat rajoiltaan olla. Nyt Sitra on julkistanut ensimmäiset kartat, jotka perustuvat maantieteilijöitten laskelmiin palvelujen saavutettavuudesta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


4.9.2015 14.53UNA

Kiilan tilalle tulee UNA. Eli uuden asiakas-/potilastietojärjestelmän selvityshanke Kiila saa jatkokseen UNA-hankkeen. UNA:n tarkoitus on nyt aika nopealla aikataululla valmistella määritykset uudelle, aidosti SOTE-tietojärjestelmälle. Hankkeen vetovastuun mukana olevat sairaanhoitopiirit ja kaupungit ovat antaneet Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille. Olen äärettömän ylpeä siitä, että tietohallintoomme ja hankeosaamiseemme kohdistuu tällainen laaja luottamus.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


25.8.2015 14.54KESÄN PÄÄTTYMINEN

Kesälomien jälkeinen aika on ollut hallinnossa yllättävänkin tiivis; ei ole juuri ehtinyt blogin kirjoittamista miettiä. Kun elokuuta vetää yhteen, voisi muutaman teeman kuitenkin nostaa ylös: 1) talouden ja talousarvion; 2) SOTEn; ja 3) muutoksen.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


30.6.2015 11.17SPARRAAJANA ANVIAN MAKKONEN

Ammattini hyviä puolia on se, että on saanut tutustua moniin todella suuriin persoonallisuuksiin. Yksi näistä on Anvian ex-toimitusjohtaja, tekstiviestin keksijä Matti Makkonen. Siksi tieto Makkosen elämän päättymisestä pysäyttää.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


29.5.2015 15.18KAKSI SEMINAARIA: EVICURE JA TIETOHALLINTO 40 V:

Kuluneen viikon ohjelmaan on kuulunut kahden seminaarin avaaminen. Keskiviikkona EVICURES-hanke piti seminaarin, jossa pohdittiin näyttöön perustuvaa suunnittelua, evidence based designia (EBD), ja perjantaina sairaanhoitopiirin tietohallinto toteutti juhlaseminaarin 40-vuotisen toimintansa kunniaksi.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


22.5.2015 11.32SAIRAALAINVESTOINTIBUUMI

Media kohisee nyt kovasti siitä, että monissa sairaanhoitopiireissä on menossa tai tulossa isoja rakennusinvestointeja. Jyväskylässä rakennetaan kokonainen uusi keskussairaala, kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa on satojen miljoonien investoinnit. Emmekä mekään ihan "synnittömiä" ole: olemme tehneet 20 milj.euron P-talon, 60 milj.euron Y-talon, parhaillaan peruskorjaamme usealla kymmenellä miljoonalla kantasairaalaa ja vielä aiomme tehdä 20 miljoonan F-laajennuksen ja yli 40 miljoonan M-talon, johon tulee psykiatrian ja kuntoutuksen toimintoja. Mutta kaikki nämä investoinnit ovat kyllä tarpeellisia eikä kysymys ole mistään piirien välisestä kilpavarustelusta. Hesarin keskusteluun osallistuin seuraavalla puheenvuorolla:

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.5.2015 13.15LUPA TOIMIA ERI TAVALLA

Olen pari päivää ollut THL:n Terve-sos 2015 -tapahtumassa Jyväskylän Paviljongissa. Kyseessä on iso tapahtuma, n. 1000 osallistujaa, sekä hyvätasoinen näyttely. Paikallisina järjestäjinä ovat Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri. Tällaisia tapahtumia on järjestetty vuosittain 1990-luvun alusta alkaen. Aiemmin nämä olivat enemmän soiaalipuolen tapahtuma. Nyttemmin myös terveydenhuolto on tullut voimakkaammin mukaan, ja siksi myös sairaanhoitopiirit on haluttu kytkeä mukaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.4.2015 14.50ASIAKASKESKEISYYDESTÄ JA TULEVAISUUDESTA

Olen eilen ja tänään ollut sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä Helsingin Säätytalossa. Päivien järjestäjänä on STM ja SOSTE ry. Osallistujajoukko koostuu paljolti sosiaali- ja terveysalan järjestöjen johtajista. Jonkun verran on kuntapuolen väkeä.Sairaanhoitopiirit eivät tätä seminaaria ole oikein noteeranneet; meitä sellaisia, jotka olivat osanottajaluettelon mukaan sairaanhoitopiirien väkeä, taisi olla n. kolme. Päivät ovat kuitenkin sisällöltään hyvät ; sekä sosiaali- ja terveysministeri että peruspalveluministeri olivat ohjelmassa mukana ja valtakunnan nimistä mm. Vesa Vihriälä, Matti Rimpelä, Harri Vertio jne.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


9.4.2015 12.41POHJANMAA-HANKE

Maaliskuun lopulla meillä sairaanhoitopiirissä vietettiin juhlaa, pidettiin juhlaseminaari: Juhlan kohteena oli vuosina 2005-2014 toteutettu Pohjanmaa-hanke, kymmenvuotinen päihde- ja mielenterveystyön kehittämiskokonaisuus.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


26.3.2015 9.44MUUTTO

Tänä aamuna työpaikkani vaihtui: muutin Törnävän sairaalan perinteikkäästä hallintolasta mäelle Keskussairaalan P-rakennuksen toiseen kerrokseen (Sille, joka tulee P-rakennukseen sen omasta sisäänkäynnistä, tämä kyllä tuntuu kolmannelta kerrokselta; maantasakerros tässä rakennusosassa on 0-kerros.) Tässä ollaan nyt pari -kolme vuotta. Sitten pitäisi vielä siirtyä F-rakennusosan laajennukseen, jos ei siirtyminen tapahdu suoraan eläkkeelle.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


20.2.2015 14.35YHÄ EDELLEEN SOTEA

Perusstuslakivaliokunta antoi eilen odotetun lausuntonsa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle SOTE-järjestämislaista. Lausunto eri lähteiden mukaan tyrmäsi tai upotti tai kaatoi SOTEn, jonkun mukaan tosin kaatoi sen eteenpäin.Eduskuntapuolueet eivät kuitenkaan jääneet SOTEn kanssa kanveesille makaamaan, vaan päättivät, että vaikka aikaa on vähän, vielä yritetään viedä laki maaliin tämän istuntokauden aikana.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


13.2.2015 13.27VERKOTTUMISTA, OPPIMISTA JA SOTEA

Tammikuu oli minulla harvinaisen hiljaista aikaa: vain kolme yhden päivän virkamatkaa Tampereelle, kun normaali tahti on kuusi työpäivää/kuukausi poissa omasta maakunnasta. Tosin yksi Helsingin keikka jäi tekemättä flunssan vuoksi. Helmikuun alku on ollut sitten sitäkin menevämpää: kymmenestä ensimmäisestä työpäivästä puolet reissussa. SOTE liikutti, mutta helmikuun alkuun sattuu myös eräät vuotuiset seminaarit, joihin olen pyrkinyt osallistumaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.1.2015 11.14TILINPÄÄTÖSÄRTYMYSTÄ

Viime vuoden tilinpäätös alkaa olla vähitellen kasassa. Kun vielä alkusyksystä odottelin positiivista tulosta, miinukselle näyttää viime vuosi kuitenkin painuvan. Tässä ärsyttää aika paljon se, että reaalitalouden osalta vuosi oli aika hyvin tasapainossa, joskin kalliin hoidontasauksen vuoksi palvelumaksuista leikattiin kolme miljoonaa enemmän kuin kunnilta sitten vastaavasti asukaslukupohjaisesti kannettiin. Mutta tämänkin kanssa olisi vielä pärjätty. Varsinainen ongelma on potilasvakuutus.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.1.2015 14.56VAURAMON SELVITYKSET

Viime  viikolla tuli julkisuuteen Aalto-yliopistossa tehdyt laskelmat sosiaali- ja terveydenhuollon säästöpotentiaaleista. Yliopiston ja muutaman sairaanhoitopiirin yhteisen hankkeen kolmannen raportin ydinsanoma oli se, että kustannuksissa voi saavuttaa mijardisäästön tinkimättä palvelutasosta. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on yksi kyseisen Tunnuslukuprojektin partnereista.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


23.12.2014 8.01VUODEN 2014 SUMMAUSTA

Joulun aatonaattona työpaikka on jo aika hiljainen. Kalenterissa on tälle päivälle vain pari merkintää. Siksi voi ajatuksissa hiukan kerrata kulunutta vuotta. Voisi sanoa, että onpa taas ollut mielenkiintoinen vuosi!

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


5.12.2014 15.37ODOTETUT KUNTALASKELMAT

Sote-järjestämislakiesitys annettiin vihdoin viimein eduskunnalle. Viimeisenä päivänä, jona tämän vaalikauden lakiesityksiä vielä saattoi antaa (vaikka takarajasta ilmeisesti tullaan joustamaan). Mitään uutta ja yllättävää ei enää loppuvaiheessa lakiin tullut. Perustuslakiongelmia parlamentaarinen ohjausryhmä oli koettanut ratkoa, ja näin maallikon silmin aika onnistuneesti. Oikeastaan suurempi huomio nyt kiinnittyikin lakiesityksen yhteydessä julkitulleisiin laskelmiin kuntien rahoitusvastuun muutoksista.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


19.11.2014 16.17ÄÄNESTÄVÄ VALTUUSTO

Maanantaina sairaanhoitopiirin valtuustossa käytettiin kahdestikin demokraattisen päätöksenteon tärkeätä välinettä, äänestämistä. Näin kansanvalta toimii: kun yksimielisyyttä ei löydy, asioista päätetään äänestämällä. Tärkeätä kuitenkin on, että päätöksiä syntyy. Liiallinen konsensuksen hakeminen ei ole lopulta kenenkään etu.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


13.11.2014 9.47TIEDETTÄ

Marras-joulukuusta näyttää tulevan jakso, jolloin minulle tulee kosketusta tieteen tekemiseen normaalia enemmän. Tiistaina olin juhlimassa 50-vuotiasta Helsingin julistusta. Tämä julistus on ehkä tärkein ihmisiin kohdistuvan lääketieteellisen tutkimuksen eettinen ohje. Pöydälläni on myös kolme väitös- ja karonkkakutsua täältä oman sairaalan sisältä. Valitettavasti kaksi näistä sattuu samalle päivälle, joten joudun tekemään vaikeaa valintaa. Väitökset ovat vahva osoitus siitä, että tutkimusaktiivisuus EPSHP:ssä on säilynyt hyvänä.

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


24.10.2014 16.46EVICURES, UUSI VTT-YHTEISTYÖHANKE

Kun sairaanhoitopiirin yhdeksi strategiseksi valinnaksi 1990-luvulla tuli olla kehittämismyönteinen, se on johtanut useisiin mielenkiintoisiin yhteistyökuvioihin. Tieteellisen tutkimuksen osalta olemme verkottuneet lujasti Tampereen Yliopistoon ja myös moniin muihin yliopistoihin. Lahjoitusprofessuurimme ovat yksi osa tätä kehittämislinjaa. Ihan oma lukunsa on sitten sairaalarakennusten suunnittelussa ja energiatehokkuudessa. Siinä meillä on keskeisenä yhteistyökumppanina Valtion tekninen tutkimuslaitos, VTT.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


22.10.2014 13.11AIKA KOVA KOKOUS

Maanantain yhtymähallituksen kokoukseen  oli kasaantunut aika paljon isoja asioita. Näin rytmi päätöksenteossa tahtoo olla: ennen syksyn valtuustoa syntyy aina jonkunlainen suma. Oma hankaluutensa sitten on, että kokousdynamiikka on paineisessa päätöksenteossa aika erilainen verrattuna normaaliin.

Lue lisää | 97 Kommenttia | Kommentoi


15.10.2014 8.56SOTE-UUDISTUKSEN LOPPUSUORA

Eilen päättyi SOTE-järjestämislain lausuntojen antamisaika. Yli 500 lausuntoa sosiaali- ja terveysministeriö sai tutkittavakseen ja analysoitavakseen. Kun vielä marrraskuulla pitäisi laki saada eduskunnan käsittelyyn, ministeriön virkamiehillä on edessä aika hektiset ajat. Täytyy kuitenkin toivoa, että he onnistuvat työssään ja SOTE-järjestämislaki saadaan suunnitellusti säädetyksi vielä tämän eduskunnan aikana. Hiukan hirvittää ajatus, että palattaisiin taas lähtöruutuun ja koko prosessi alkaisi uudelleen eduskuntavaalien jälkeen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.10.2014 12.56BENCHMARKINGIA

Elo-syyskuulla tuli julkisuuteen kaksi sairaaloita vertailevaa aineistoa: OECD:n laatuidikaattoreihin perustuva vertailu ja hoitotoiminnan tuottavuutta selvittelevä benchmarking-vertailu. Nykyaika painottaa sairaaloiden keskinäistä vertailua. Eihän ilmiö uusi ole: ennenkin, 1980-luvulla, innokkaasti odotettiin Sairaalaliiton julkaisuja hoitopäivän, poliklinikkakäynnin ja ravintopäivän hinnoista ja ne, jotka pääsivät alhaisiin lukuihin, kokivat olevansa onnistujia. Nykyisin vertailu on monipuolisempaa. Hyvin ymmärretään, että hoitopäivän kustannus ei sinänsä kerro juuri mitään toiminnan taloudellisuudesta, sisällöstä tai laadusta. Selvä viesti näistä julkaisuista oli, että meillä on parannettavaa niin tuottavuudessa kuin laadussakin. Sekin kävi ilmi, että kärkiyksikkömme on synnytysten ja naistentautien yksikkö: se menestyi kummassakin vertailussa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


5.9.2014 11.42PROAKTIIVISESTI SOTEEN

Olen tämän viikon ollut Saariselällä perinteisessä sairaanhoitopiirien johtajien ja johtajaylilääkärien kokouksessa. Mukana on ollut edustajat myös ministeriöstä, THL:stä ja Kuntaliitosta. Monia tärkeitä asioita on puitu - potilaan valinnan vapautta, laatukysymyksiä, päivystysasetusta, markkinoinnin pelisääntöjä - mutta keskustelussa on yksi asia ollut ylitse muiden: SOTE-uudistus.

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


27.8.2014 10.30SEINÄJOEN MURHEET

Seinäjoki taas tämän aamun Ilkassa näyttävästi toi esille, kuinka  erikoissairaanhoidon kustannukset ovat kaupungin taloudelle tuhoisat. Kunnan huoli on toki otettava vakavasti. Mutta en kyllä osaa kovin paljon asiassa myöskään kokea syyllisyyttä.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


19.8.2014 15.24SIINÄ SE NYT ON: JÄRJESTÄMISLAKI

Eilen lähti kuntiin, terveydenhuollon kuntayhtymiin ja monille muille arvovaltaisille tahoille lausuttavaksi lakiluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon  järjestämisestä. Luonnosnippuun kuuluu myös voimaanpanolakiehdotus ja ehdotus laiksi varainsiirtoverolain väliaikaisesta muuttamisesta. 14.10. asti on aikaa mielipiteenilmaisuun. Sen jälkeen hallitus ja eduskunta ahkeroivat siten, että laki on voimassa alkuvuodesta 2015 ja uusi järjestämismalli "tuotantokäytössä" 1.1.2017.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


8.8.2014 13.16OECD:N TILASTOT 2012

Syyskauden alun kunniaksi Kuntaliitosta tuli yksi niistä tilastopaketeista, joita joka vuosi innolla odotan: OECD:n tilasto eri maiden terveydenhuoltomenoista. Kun terveydenhuollon korkeita kustannuksia tuskaillaan, nämä tilastot ovat vähän lievitystä haavoille. Tärkeimmissä verrokkimaissa kustannukset ovat vielä korkeammat.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.6.2014 19.59HEIKKI HEMERI PUNNONEN

Kuntaliiton Hemeri Punnonen lähetti puolen päivän aikoihin  viestin, että hän jää eläkkeelle ja nyt on viimeinen työpäivä. Tämä eläketapahtuma nostattaa minussa tunteita pintaan paljon normaalia enemmän: Hemeri on ollut hyvä yhteistyökumppani jo 1980-luvulta asti. Hän taitaa olla suurin piirtein viimeinen vanhan Sairaalaliiton työntekijöistä, joka Kuntaliitossa on enää jäljellä. Jotenkin koen, että Hemerin poistumisen myötä sulkeutuu yksi merkittävä luku suomalaista sairaalahistoriaa.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


26.6.2014 12.46ASKELEITA ETEENPÄIN

Eilen SOTE-järjestämislakia pohtinut parlamentaarinen ohjausryhmä tuli julkisuuteen ja kertoi, että pääkysymykset järjestämislain sisällöstä on nyt ratkaistu. Järjestämislakiprosessin tämä vaihe alkoi maaliskuun lopulla, kun eduskuntapuolueitten puheenjohtajat tekivät yhteisen linjauksen SOTE-uudistuksen  periaatteista. Helppoa ei ole ollut maaliskuun jälkinenkään valmistelu: tämä ulostulo tuli kuukausi sovitun määräajan jälkeen eikä nytkään ohjausryhmällä ollut vielä esiteltävänä lausunnolle lähtevää lakiluonnosta. Eduskunta päässee säätämään lakia pari kuukautta suunniteltua myöhemmin ja kiirettä tulee, jos lain on tarkoitus olla voimassa jo ensi vuoden alussa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.6.2014 8.58INVESTOINTIEN TEORIAA JA KÄYTÄNTÖÄ

Kun olemme kiertäneet yhteistoiminta-alueita, investointiohjelmamme on herättänyt aika paljon kritiikkiä. Kun investointien suunnittelu ja investointilaskelmat oli kauppakorkeakoulussa opiskellessani yksi selkeitä kiinnostuskohteitani - appro-seminaaritutkielman tein korkokannan merkityksestä investointilaskelmissa - minua on vähän harmittanutkin se tunteenomaisuus, jolla investoineihin suhtaudutaan. Toki investointien kohdalla usein puhutaan isoista rahoista, mutta investoinnitkin ovat osa välttämätöntä taloudenhoitoa, jolla edellytykset hoitopalvelujen tuottamiselle eteläpohjalaisten parhaaksi turvataan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.6.2014 15.23TULOKSELLINEN HANKE

Eilen oli POTKU-hankkeen ohjausryhmän kokous. Hanke päättyy lokakkuussa. Vähitellen alkaa kertyä tietoa siitä, minkälaisia tuloksia Terveyshyötymallin käyttöönotto on tuonut potilaiden hoidolle.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


9.5.2014 13.34KUULTAVANA SOTESTA

Olin yksi niistä 25:stä kunnallisesta viranhalrtijasta, jotka STM oli pyytänyt Marina Congress Centeriin viime keskiviikkona julkiseen kuulemistilaisuuteen kertomaan näkemyksensä eduskuntapuolueiden sopimasta SOTE-järjestämislain linjauksesta ja laissa huomioon otettavista asioista. Puheenvuorot käytettiin erityisvastuualueittain ja aina vastuualueen vaihtuessa yleisöllä oli mahdollisuus kommentointiin (paitsi meidän ERVAmme kohdalla, koska ylitimme pahasti meille varatun 5x5 min. ajan.) Alla on puheenvuoroni. En sitä ihan tuollaisena pitänyt. Kun oli 20:s puhuja, ei tuntunut hyvältä edetä ihna vaan lukemalla, vaan koetin hakea vähän spontaanisuuden tuntua esitykseeni. Joitakin pätkiä jätin pois, jotain lisäilin. Pysyin siinä 5 minuutin raamissa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.4.2014 14.44SEITSEMÄN KOVAA PÄÄTÖSTÄ

Ähtärin sairaalan toiminnan siirtäminen ja mahdollisen uuden toiminnan löytäminen Ähtäriin on edelleenkin vienyt aika paljon minultakin energiaa ja aikaa. Työryhmätyöskentely Ähtärin kanssa on alkanut hyvässä hengessä, mutta sen tietää, että kiire tässä tulee aika pahastikin: varmaankaan valtuustolle  ei riitä pelkkä ideapaperi, vaan jos suinkin mahdollista, ehdotusten pitäisi sisältää aika varmaa konkretiaakin.

 

Ähtärin prosessin yhteydessä tulee muistelluksi vanhojakin: juuri pari päivää sitten joku kysyi, oliko Härmän lopettaminen yhtä vaikeata. Minun esittelystäni on sairaanhoitopiirin aikana lopetettu tai siirretty muun hallinnon alaisuuteen kuusi sairaalaa tai kuusi ja puoli, jos Vaasan sairaanhoitopiirin kanssa yhteinen Selkämeren sairaala lasketaan mukaan. Ähäri on siis seitsemäs. Lienee jonkunlainen Suomen ennätys yhdelle virkamiehelle.

 

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


10.4.2014 11.00TERVEYDENHUOLTOPOLITIIKAN DINOSAURUKSIA KUUNTELEMASSA

Sote-ratkaisu, jonka hallitus ja oppositio maaliskuun lopulla sorvasivat, on tuonut aika paljon sisältöjä minunkin työhöni viime viikkojen aikana. Se poliittinen sopimus, joka saatiin aikaan, jättää paljon asioita auki, ja siksi nyt on aika keskustella, synnyttää itselle käsitystä siitä, mikä on viisasta ja oikein, sekä vaikuttaa tulevan lain sisältöön. Kun Vaasan sairaanhoitopiirin ja meidän hallitukset olivat koolla, otimme yhteistä kantaa. Eilen olin muutaman ei-yliopistollisen sairaanhoitopiirin kollegan kanssa kokouksessa, jossa suomalaisen terveydenhuoltopolitiikan varsinaiset dinosaurukset - suuret vaikuttajat, joilla on myös ajallista perspektiiviä - Jussi Huttunen ja Martti Kekomäki kertoivat ajatuksiaan tulevista Sote-alueista.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


4.4.2014 9.20YHTEISTYÖTÄ YLI RAJOJEN

Viime tiistai oli minulle päivä, joka painottui sairaanhoitopiirin ulkoisten suhteiden hoitamiseen. Aamulla kävin Jyväskylässä MediIT:n yhtiökokouksessa. MediIT on kahdeksan sairaanhoitopiirin omistama IT-yhtiö. Me käytimme sen palveluja viime vuonna parinsadan tuhannen euron edestä. Iltapäivällä oli tapaaminen Tehyn uuden puheenjohtajan Rauno Vesivalon kanssa. Illalla vielä Vaasan sairaanhoitopiirin hallitus vieraili meidän hallituksemme luona. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.3.2014 13.49ISOJEN ASIOIDEN PÄIVÄT: SOTE JA ÄHTÄRI

Sunnuntaina syntyi laaja poliittinen sopu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Maanantaina sairaanhoitopiirin valtuusto päätti sairaanhoitopiirin toimintojen siirtämisestä Ähtärin sairaalasta Seinäjoelle. Molemmat ovat minun näkökulmastani todella merkittäviä ratkaisuja, jotka muovaavat Etelä-Pohjanmaan tulevaa palvelujärjestelmää.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


14.3.2014 7.57KUNTAOSUUDEN MUUTOS

Ilkka-lehti uutisoi tänään etusivullaan erikoissairaanhoidon kustannusnousuista. Tilinpäätös ei ole ihan valmis vielä, mutta nyt esimerkiksi tuloslaskelman tiedämme suurin piirtein lopullisena. Kun lukujen taustoja on joskus vaikea pelkistä laskelmista ymmärtää, koetan vähän avata sitä, mikä kuntaosuuden kasvussa on taustalla.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


13.2.2014 11.12ÄHTÄRIN SAIRAALA

Tiistaina sain valmiiksi esitykseni hallitukselle siitä, mitä hallituksen pitäisi esittää valtuustolle operatiivisen selvityksen pohjalta erityisesti Ähtärin sairaalan tulevaisuudesta. Esitys on, että Ähtärissä jatketaan jonkun verran supistettua leikkaustoimintaa vuoden 2016 kesäsulkuun asti. Sulun jälkeen toimintaa ei enää käynnistetä, vaan koko operatiivinen toiminta keskittyy Seinäjoelle. Sisätautipoliklinikan toiminta päättyy jo tämän vuoden lopussa.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


5.2.2014 6.15ERKKI HOKKASEN MUISTOA KUNNIOITTAEN

Olin lauantaina Ähtärin kirkossa kunnallisneuvos Erkki Hokkasen siunaustilaisuudessa. Yhdessä ylihoitaja Ari Ojasen kanssa veimme sairaanhoitopiirin kukat Hokkasen arkulle. Erkki oli aikanaan yksi Etelä-Pohjanmaan terveyden huollon ja erikoissairaanhoidon suuria vaikuttajia, joka teki paljon ja sai paljon aikaan. Meille, jotka teimme yhteistyötä hänen kanssaan, hänen muistonsa on todella kunnioittamisen arvoinen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.2.2014 9.23PERUSOPETUKSEN ARVOILLASSA

Tässä ammatissa joutuu monenlaiseen. Viime viikolla olin Seinäjoen perusopetuksen arvoillassa kertomassa , mitä työnantajana odotan perusopetukselta. Kysymys on siis ala- ja yläkoulun opetussuunnitelmien uudistamisesta. Sanoin tilaisuudessa suurin piirtein seuraavaa:

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


18.1.2014 10.16MATKAKERTOMUS

Olen parhaillaan Lontoossa kuntajohtajakoulutukseen liittyvällä opintomatkalla. Ryhmässämme on kuusi kunnanjohtajaa, yksi kunnan rahoitusjohtaja, yksi hallintojohtaja ja yksi opetus- ja sivistystoimenjohtaja ja minä. Kaksi päivää on hyvin tiiviillä aikataululla tutustuttu englantilaiseen ja erityisesti lontoolaiseen paikallishallintoon.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


14.1.2014 15.57KOLLEGOIDEN KANSSA

Vuodenvaihde on minun virassani suhteellisen rauhallista aikaa. Syynä on tottakai työviikkojen rikkonaisuus monien pyhien vuoksi, lomat, joiden vuoksi on aika hankala ketään tavoittaa, ja myös työssä oleva rytmitys: vanhaa vuotta hallinnollisesti ruvetaan sulkemaan, mutta uusi ei ole vielä täysin käynnistynyt. Kun itse en kuitenkaan ole lomaa pitänyt, työpaikalla on ollut rauhallista siivota pöytää ja lueskella vähän perusteellisemmin asiakirjoja. Tällä kertaa suosikkini olin SOTE-järjestämislakityöryhmän raportti.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.1.2014 13.50TOIVOMUKSIA VUODELLE 2014

Jos ei nyt ole ihan täysin kyynistynyt nihilisti, kalenterivuosirytmiin sidottu byrokraatti väistämättä uuden vuoden alkaessa miettii, minkähänlainen siitä tulee, ja ajatuksissa on myös toivomuksia, mitä ennen alkavan vuoden tilinpäätöksen laadintaa pitäisi tapahtua. Seuraavassa hiukan omaa toivomuslistaani.

Lue lisää | 5 Kommenttia | Kommentoi


20.11.2013 14.29VALTUUSTO

Minun elämääni on rytmittänyt vuodesta 1981 alkaen erityisesti valtuusto, ensin liittovaltuusto, sitten yhtymävaltuusto. Pieniä ovat joulut ja juhannukset, helteet ja pakkaset elämän raamittajana verrattuna valtuuston kokouksiin. Työni pääsisältö on se, että valtuusto voi päättää sille kuuluvista  asioista hyvän valmistelun pohjalta ja että valtuuston päätökset toimeenpannaan sairaanhoitopiirissä siten, kuin valtuusto on ne tarkoittanut. Tämän viikon maanantaina pidetty valtuuston kokous oli urani 89:s. 20 ensimmäistä oli Törnävän sairaalan liittovaltuuston kokouksia, joissa alkuun olin apulaistalouspäällikön virassa sihteerinä ja myöhemmin talousjohtajan virassa päävastuullisena virkamiesvalmistelijana. Sairaanhoitopiirin valtuustoja on ollut 69. Yhdestä olen joutunut olemaan poissa, kun ministeriltä (Risikko) kävi käsky olla Helsingissä kokouspäivänä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.11.2013 15.08AIKA HYVÄ VUOSI KUNNILLE

Tänään tuli kuntaliitosta tilastot, joita joka syksy odotan kuin kuuta nousevaa, nimittäin edellisen vuoden sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset kunnittain ja sairaanhoitopiireittäin. Tämä tilasto on tärkeä kontrolli sen suhteen, miten pysymme mukana kansallisessa kehityksessä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


13.11.2013 17.14TILAPOHDINTAA

Olin tänään Terveydenhuollon ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n uuden päärakennuksen peruskiven muurausjuhlassa. Presidentti oli ensimmäinen muurari, sitten ministeri Huovinen, pääjohtaja Puska jne. Varmaan meitä oli pari-kolmesataa henkeä todistamassa uusien tilojen rakentamisen alkua. Tällä investoinnilla THL haluaa lisätä toiminnallista tehokkuuttaan ja saada aikaan niitä säästöjä, joita siltä edellytetään. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.11.2013 8.36TIETOHALLINTOA

Kulunutta viikkoa on leimannut minun kohdallani tietohallinto, erityisesti potilastietojärjestelmät. Keskiviikkona oli meidän ja Tiedon yhteistyön ohjausryhmän kokous. Ohjausryhmä kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja siinä käydään läpi eri kehittämishankkeiden tilannetta ja yhteistyön kehittämistä, joskus myös koetetaan ratkoa yhteistyön ongelmia. Minun kannaltani nämä kokoukset ovat tärkeitä, jotta pysyisin suurin piirtein träillä, missä mennään. Torstaina taas oli vuorossa äitiyshuollon järjestelmään paneutuminen. Sen käyttöön ottoa hiukan juhlittiinkin. Ylilääkäri Matti Heikkilä ja projektipäällikkö Raili Vuorela joukkueineen ovat antaneet valtakunnallisestikin merkittävän panoksen tämän tärkeän järjestelmän synnyttämiseen ja kehittämiseen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


25.10.2013 8.27NARRATIIVEJA

Narratiiveilla - kertomuksilla, tarinoilla - on erikoissairaanhoidossa roolinsa varsinkin psykiatrian alueella. Meille hallintoonkin tulee aina silloin tällöin potilaiden kertomuksia, tarinoita vaikeista hoitopoluista, sairauden aiheuttamasta ahdistuksesta ja erilaisista epäonnistumisista. Toki joskus myös kertomuksia loistavista onnistumisista. Toissailtana törmäsin yhteen kertomukseen, kun surffailin netissä. Se kertomus rakentuu jo kolmatta vuotta pidettyyn blogiiin "Valon vaiheet".

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


22.10.2013 10.13RAKENTAMISVALTUUSTO

Sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksessa eilen fokuksessa oli rakentamisinvestoinnit. Valtuuston päätettäväksi tuotiin kiinteistöohjelma tälle vuosikymmenelle ja vielä erillisinä asioina Kantasairaalan F-rakennusosaan tehtävä laajennusinvestointi, 25 milj.euron suuruusluokkaa, ja psykiatrian ja kuntoutuksen talo, 56 milj.euroa. Lupaa pyydettiin näiden hankkeiden suunnitteluun L1-vaiheeseen asti (ehdotuspiirustukset). F-talolle lupa saatiin, psykiatrian ja kuntoutuksen talolle ei.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


4.10.2013 13.13DEHKON D2D-HANKE

Eilen pidettiin viimeinen D2D-hankkeen johtoryhmän kokous. Kymmenvuotinen kakkostyypin diabeteksen ehkäisyn toimeenpanohanke alkaa minun osaltani olla tämän myötä kansissa. Johtoryhmä tosin elättää vielä toivetta, että hanketta hallinnoinut Pirkanmaan sairaanhoitopiiri vielä jonkun päätöskaronkan järjestää. Mutta sieltä ei enää pöytäkirjapykäliä kirjoiteta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.9.2013 16.51SUPERMAANANTAI

Sairaanhoitopiirin hallitus teki tänään töitä ihan koko kokouspalkkionsa edestä: ensin kolme ja puolituntia varsinaista kokousta ja sitten jatkeeksi kolme tuntia iltakoulua. Ne kokoukset, joissa hallitus valmistelee syksyn valtuuston kokouksia ovat aina raskaita, mutta tällä kertaa oli pöydälle kasaantunut aivan poikkeuksellisen paljon isoja strategisia asioita; osa niistä oli perintöä edelliseltä hallituskaudelta. Virkamiehen näkökulmasta hallitus kuitenkin pystyi ottamaan kantaa,  ja tärkeät asiat etenivät.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.9.2013 14.45OMANTUNNON VAPAUS

Olin eilen illalla Kristillisen lääkäriseuran 90-vuotisjuhlallisuuksiin liittyvässä tilaisuudessa täällä Seinäjoella. Yksi tilaisuuden alustuksista käsitteli lääkärin omantunnon vapautta. Aihe on hyvinkin ajankohtainen mm. sen vuoksi, että viime kuukausina on käyty aika paljon keskustelua siitä, pitäisikö lailla taata lääkäreille ja hoitajille antaa omantunnon vapaus aborttien tekemisen suhteen. Mm. lääkäri ja ministeri Päivi Räsänen on aihetta nostanut vahvasti esille. Tätä sivuaa myös Räsäsen Kansanlähetyspäivillä esittämä toteamus siitä, kuinka kristitty joutuu miettimään toimintaansa, kun joskus joutuu ristiriitaan yleisen mielipiteen, porukan paineen ja jopa lain kanssa, jos nämä ovat Jumalan sanan vastaisia. 

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


17.9.2013 12.52NIUKKUUTTA JAOSSA

Vuoden 2014 talousarvion laadinta on nyt kiihkeimmillään. Tiedot kuntien ongelmista ovat tulleet vahvasti myös sairaanhoitopiiriin, ja siksi talousarvion rakentaminen  on taas kerran vaikeampaa kuin koskaan ennen. Se tunne tosin on ollut, että jokainen vuosi on se kaikkein vaikein ihan sieltä asti, kun määräaikaisena talousarviosuunnittelijana aikanaan tein Seinäjoen keskussairaalan budjetit vuosille 1978 ja 1979. Minulle tämä onkin jo 35:s sairaalabudjetti: 2 keskussairaalalle, 9 Törnävän sairaalalle ja nyt 24:s sairaanhoitopiirille.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


5.9.2013 8.39REISSUHOMMAA

Elo-syyskuun vaihde on joka vuosi erilaisten valtakunnallisten kokousten ja tapahtumien aikaa. Niinpä joutuu olemaan lähes jatkuvasti poissa työpöydän äärestä, vaikka epäilemättä läsnäolo omallakin työpaikalla olisi tarpeen. Tämän kertainen putki alkoi viime viikolla ja päättyy ensi viikon puolessa välissä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.8.2013 8.28LEHDISTÖSUHTEET

Tieto Eparin ex-päätoimittaja Markku Leiwon kuolemasta kosketti varmasti aika vahvasti monia kunnallisia päättäjiä. Niin minuakin: parikymmentä vuotta meillä oli eri tavoin yhteistyötä. Joskus oltiin vastakkain, joskus oli win-win tilanteita. Leiwo oli toimittaja, joka tarttui räväkästi asioihin, joissa hän näki epäkohtia. Hänen kykynsä hankkia uutisia oli poikkeuksellisen hyvä. Torikeskusteluissa tuli vastaan joskus sairaaloitakin koskevia huhuja ja niitä Leiwo sitten lähti peräämään: "Moro, kaupungilla puhutaan..." Myös päättäjäpuolelta Leiwo onnistui usein saamaan tietoja valmisteilla olevista asioista, joiden piti vielä olla ei julkisia. Verkosto, jota Leiwo ylläpiti asioita seuratakseen oli laaja ja myös sisäpiireihin ulottuva. Oli meillä näistä joskus periaatekeskustelujakin, mikä on terveydenhuoltoasioiden uutisoinnissa oikea tapa, ja aika hyvin yhteistyö viime vuosina sujuikin: hallintoa ja sen epäkohtia saa kyllä ruotia niin paljon kuin suinkin, mutta varsinaista toimintaa koskevassa uutisoinnissa pitää olla huolellinen, ettei ihmisten turvallisuutta horjuteta väärillä kuvilla palvelun toimivuudesta. Niinä vuosina, kun itse avustin Eparia kolumneilla, sain Leiwosta myös uudenlaisen kuvan: minua ainakin hän innosti ja kannusti.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


19.6.2013 18.43Kansainvälistä

Kesäkuun alkuun minulle on sattunut varsinainen Pohjoismaiden turnee: runsaat kaksi viikkoa sitten Tukholmassa terveyttäni edistämässä maraton-juoksulla, siitä viikon kuluttua Kööpenhaminassa pohjoismaisessa diabetesforumissa ja nyt Oslossa Kansainvälisen sairaalaliiton kongressissa. Tätä kirjoitan kongressi-illallisen alkua odotellessa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.5.2013 18.01TERVEYSKESKUKSIEN SELVIÄMINEN

Maanantaina istuttiin pienellä porukalla ministeri Risikon johdolla pohtimassa, miten terveyskeskuksien toiminta voitaisiin Etelä-Pohjanmaalla turvata. SOTE-uudistuksen toivotaan auttavan, mutta ei sekään auta automaattisesti, vaan jonkunlainen uudistus terveyskeskuksien toimintatapoihin tarvitaan rakenteiden muuttamisen ohella.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


10.5.2013 9.57AINAKIN KERRAN VIELÄ SOTEA

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajista ja ministereistä koostunut koordinaatioryhmä sai oman kannanottonsa sote-uudistukseen helatorstain aattona aika pitkällisen väännön jälkeen. Tarkoituksena on yhteensovittaa sote-uudistus ja kuntarakenneuudistus. Helatorstain kommenttikeskustelu on ollut värikästä ja varsin kriittistä Voi olla , että kun lakia kirjoitetaan, joudutaan aika monta kohtaa vielä uudelleen arvioimaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


25.4.2013 9.57VUODEN 17 KAUTTA

Filosofoitiin sihteerini kanssa muutoksesta ja suhtautumisesta siihen. Taustalla on tietysti kysymys SOTE:sta ja kuinka siihen yksilötasolla sopeudutaan. Olemme aikanaan kumpikin eläneet läpi ihan tapahtumien keskiössä sairaanhoitopiirin syntymisen ja kaiken sen jälkeisen muutoksen hallinnossa, joten perspektiiviä on. Yhteisenä johtopäätöksenä totesimme, että tästäkin selvitään.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.4.2013 9.19TAKKUISA UUDISTUS

Maan hallituksen pyrkimys muuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuita näyttää näin kentältä katsottuna olevan edelleenkin melkoisen sekavassa vaiheessa. Uudistuksen ytimessä koko prosessin ajan olleen Kouvolan Kati Myllymäen raju kirjoitus eilisessä Hesarissa antoi hyvän kuvan siitä, miten takkuisaa uudistuksen toteuttaminen on. Etelä-Pohjanmaan oma SOTE-hanke etenee, mutta vaikeimmat väännöt lienevät siinäkin vasta edessä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.3.2013 12.45HALLITUS VAIHTUI

Joka neljäs vuosi läpikäytävä hässäkkä, joka aiheutuu kuntavaaleista, on sairaanhoitopiirin osalta pääosin ohitse. Meillä on uusi valtuusto ja uusi hallitus, joka on tehnyt jo tärkeimmät järjestäytymispäätöksensäkin. Voimme siis palata normaaliaikaan ja keskittyä huolehtimaan eteläpohjalaisten palvelemiseen ja palvelukykymme turvaamiseen myös tulevaisuudessa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


19.3.2013 15.07SELVITYSMIESTEN RAPORTTI

SOTE-selvitystyöryhmän raporttia odotettiin kiihkeästi koko viime syksy. Työryhmä joutui kuitenkin nostamaan kädet pystyyn ja raportin - sellaisen, jolla on jotakin oikeata vaikutusta - kirjoittaminen siirtyi selvitysmiehille. Nämä kiersivät maakuntia, kuuluvat päättäjiä ja toimijoita ja saivat lopulta aikaan raportin, josta on löydettävissä konkretiaa siitä, mihin suuntaan sote-järjestämisvastuu on menossa.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


11.2.2013 15.21EI TULLUT DREAMTEAMIA

Sairaanhoitopiirin hallinnossa käytiin läpi melkoinen muutosvaihe muutaman viime vuoden aikana, kun pääosin 70-luvulla sairaalamaailmaan tulleet hallinnon päälliköt ja jaohtajat siirtyivät eläkepäiville. Parissa vuodessa vaihtui hallintoylihoitaja, talousjohtaja, henkilöstöjohtaja, kehitysjohtaja, tietohallintojohtaja, arkistopäällikkö ja turvallisuuspäällikkö. Saimme runsaasti nuorta - ainakin itseeni verrattuna -energiaa ja myös hallintokulttuurisia vaikutteita muista organisaatioista, osin ihan toisilta toimialoilta. Meillä on ollut hyvä potentiaali synnyttää hallintoon varsinainen dreamteam. Nyt näyttää siltä, että tiimi hajoaa jo ennen kuin se oikeasti on syntynytkään.

Lue lisää | 4 Kommenttia | Kommentoi


5.2.2013 9.18ONNEA 20-VUOTIAALLE

Seinäjoen ammattikorkeakoulu juhli eilen 20-vuotisuuttaan ja samalla uuden Framin F-talon käyttöönottoa. Syytä juhlaan todellakin on: uudet tilat, joihin liiketalouden opetus on siirtynyt, ovat upeat ja kahdenkymmenen vuoden aikana myös opetus ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta ovat edistyneet isoin harppauksin ja SeAMK:n asema maakunnassa ja valtakunnallisestikin on kehittynyt varsin vahvaksi. Näin naapurista katsoen suuret haasteet ovat vielä kansainvälisyyden kehittämisessä ja suuret riskit siinä, miten valtiovalta, erityisesti opetus- ja kulttuuriministeriö näitä provinssikorkeakouluja arvostaa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


31.1.2013 8.31HIMSS-AUDITOINTI

Terveydenhuollon Vaikuttajaforumilla lokakuussa oli esitys Itä-Savon sairaanhoitopiirin saavuttamasta Healthcare Information and Management Systems Societyn (HIMSS) myöntämästä tunnustuksesta Savonlinnan keskussairaalan tietotekniikan kypsyneisyyden tasosta. Ajattelin tuolloin ääneen vieressä istuneelle tietohallintojohtajallemme - ei kovin vakavalla sävyllä - että tuollaisen haluaisin Seinäjoen keskussairaalallekin. Puolihuolimattomatkin heitot joskus johtavat ihan järkeviin prosesseihin. Tietohallintojohtaja otti kopin ideasta ja nyt tammikuulla on sitten oikeasti pohdittu edellytyksiämme lähteä kansainvälisen auditoinnin kohteeksi. Pohdinnan tulos on se, että tavoitteena on ensi syksynä saada vastaava tunnustus kuin Itä-Savo.

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


25.1.2013 15.17TILINPÄÄTÖS

Vielä ei tilinpäätös ole valmis, mutta suurin piirtein voidaan nyt jo nähdä, miten viime vuosi sairaanhoitopiirin kannalta meni.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.1.2013 11.17NELJÄ SENTTIÄ

Vuosi vaihtui ja sairaanhoitopiiri otti ensihoidon hallintaansa. Siirto on sujunut minulle tulleiden tietojen mukaan kaikin puolin hyvin. Uuden vuoden yö haasteellinen hetki muutenkin, kun kansalaiset ovat pitkään juhlimassa eivätkä kaikki ihan selvin päin. Tähän uuteen vuoteen sattui myös liukkaat kelit, joten sairaanhoitopiirin ensihoito pääsi tositoimiin alusta asti.

Työt ovat vuodenvaihteen jälkeen taas käynnissä ja tuotanto pyhien jäljiltä palaamassa normaaliksi. Itse rupesin taas ihmettelemään byrokratiaa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.12.2012 7.36LifeIT

Näin joulun alla LifeIT:n yhtiökokous teki raskaita päätöksiä. Se tunnusti, että yhtiöllä ei ole liiketoiminnan harjoittamisen edellytyksiä ja päätti lopettaa toiminnan. Yhtiö varmaankin joksikin aikaa jää olemaan, mutta toiminta on nyt päättynyt, koska rahat ovat loppuneet.

 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


28.11.2012 14.08KUNTIEN KUSTANNUKSET

Yksi eniten odottamiani vuotuisia tilastoja on selvitys siitä, kuinka paljon asukasta kohti kunnat ovat käyttäneet rahaa sosiaalitoimeen ja terveydenhuoltoon. Tänään sain vuoden 2011 luvut. Olen tätä tilastoa tallentanut itselleni vuodesta 1995 alkaen, joten aika pitkä aikasarja on jo tarkasteltavana. Yksittäinen vuosi ei kovin paljon kerrokaaan, mutta kehityksen trendit ovat mielenkiintoisia.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


22.11.2012 10.20SAIRAALAPÄIVÄT LAHDESSA

Sairaaloiden luottamusmieshallinnon tärkein yhteinen kokous on Sairaalapäivät, jotka järjestetään joka toinen vuosi. Tänä vuonna päivät pidettiin Lahdessa kuluvan viikon tiistaina ja keskiviikkona. Meiltä oli vahva 12 hengen delegaatio. Hallitus oli mukana lähes täysilukuisena. Kokonaisosallistujamäärä oli vähän vajaat 300.

Kahden vuoden sairaalapäivät tulevat Seinäjoelle.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


14.11.2012 7.30MALLIOPPILAS

Valtuusto hyväksyi maanantaina ensivuodelle talousarvion. Kuntien maksuosuuksien nousu oli kova ja hyväksyminen tuli "pitkin hampain". Noususta suuri osa johtuu siitä, että lait ovat muuttuneet. Suurin yksittäinen uusi kustannustekijä on ensihoito, jonka järjestämisvastuu siirtyy sairaanhoitopiirille. Niin ensihoidon osalta kuin muutenkin olemme hyvin tunnollisesti koettaneet noudattaa niin terveydenhuoltolain kirjainta kuin myös henkeä, vaikka se taloudellisesti onkin aika rankkaa.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


8.11.2012 15.52ALTAVASTAAJANA

Kuluneella viikolla on ollut kaksi tilaisuutta, jossa olen kokenut olevani aika pahoin altavastaajana. Toinen oli kuntien poliittiselle ja virkamiesjohdolle pidetty info, jonka keskiössä oli talousarvio. Toinen oli talon lääkäreiden kokous, jossa halusivat kuulla johtoa ennen muuta sen johdosta, että monet kokevat ilmapiirin sairaalassa huonontuneen.

Lue lisää | 44 Kommenttia | Kommentoi


5.11.2012 12.17TENAVAKOTI 40 VUOTTA

Perjantaina Tenavakoti ry juhli 40 vuoden ikää lämminhenkisessä juhlassa Mediwestin kahviossa. Sosiaali- ja terveysministeri oli arvostanut juhlan sellaiseksi, että hän tuli pitämään juhlapuheen. Jonkunlainen paradoksi kuitenkin on, että samalla vietettiin - kuten yhdistyksen pitkäaikainen johtokunnan jäsen Heimo Hemminki totesi - Tenavakodin peijaisia.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


30.10.2012 7.43KUNTAVAALIT

Sairaanhoitopiirin johtajan ammatissa yksi toistuva stressikohta on kuntavaalit. Niissä ratkaistaan se, millainen piirin johtajan lähin esimies yhtymähallitus seuraavat neljä vuotta on. Sairaanhoitopiiri on toki siitä hyvä paikka johtajalle, että hallitukseen tulee aina varsin pätevää ja kokenutta joukkoa, joiden kanssa normaaleilla sosiaalisilla taidoilla varustettava virkamies kyllä tulee toimeen. Mutta kun henkilöt vaihtuvat, hallituksen ryhmädynamiikka aina muuttuu, ja siihen on pakko myös esittelijän sopeutua.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


26.10.2012 12.592/3-VUODEN VÄLITILINPÄÄTÖS

Kuntaliitto kerää sairaanhoitopiireiltä talouden ja toiminnan toteutumatiedot huhti- ja elokuun jälkeen. Nyt saatiin yhteenveto elokuun lopun tilanteesta. Vertailuja on aina mielenkiintoista tehdä muiden piirien kanssa, joskin tosiasia on myös se, että lukuihin kätkeytyy myös paljon sellaista, joka pitäisi taustatietona tietää, ennen kuin rupeaa arvottamaan sitä, miten muilla piireillä menee.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


22.10.2012 15.34TALOUSARVIO LOPPUSUORALLA

Maanantaina hallituksen pitäisi ottaa lopullinen kantansa ensi vuoden talousarvioon ja päättää, mitä valtuuston hyväksyttäväksi esitetää. Talousarvion valmistelusta voi todeta, että se on tapahtunut lähes haasteellisimissa olosuhteissa, mitä olen kokenut niiden 34 budjettivalmistelun aikana, joihin olen sairaalaurallani osallistunut.

---------------

Kokouksen jälkeen: Hallitus käsittelu talousarvion ja päätti esittää sen valtuustolle muutoksitta. Keskustelu oli laaja, mutta se keskittyi paljolti kysymykseen Ähtärin sairaalan vuodeosastotoiminnan selvittelystä. Lopputulos oli, että selvitystä jatketaan, mutta budjettivaikutukset tulevat vasta vuoden 2014 talousarvioon.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


5.10.2012 15.14TYHY-VIIKKO

Sairaanhoitopiirissä on kuluneella viikolla toimeenpantu perinteinen (ainakin muutaman vuoden perinne) työhyvinvointiviikko. Sen aikana on ollut useita työhyvinvointia käsitteleviä tai sivuavia tilaisuuksia. On hyvä, että TYHY otetaan aina joskus myös fokukseen, vaikka se johtoryhmän kyslytunnille kysymyksen tehnyt kysyjä, jonka mielestä työhyvinvointia pitäisi olla koko vuosi, on tietysti täsmälleen oikeassa.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


1.10.2012 16.31HOITOTAKUUN TOTEUTUMINEN

THL julkiksti 8 elokuun lopun jonoseurannan. Huhtikuun lopun tilanteessa saimme selvityspyynnön niin ensikäyntien toteutumisesta kuin lähetteiden käsittelystä muutamalla erikoisalalla. Kokonaisuutena näyttää siltä, että huhtikuun jälkeen meidän sairaanhoitopiirissämme jonokehitys on ollut varsin hyvää - siis jonot ovat lyhentyneet - huolimatta kesästä, joka tuotannon osalta on hiljaista aikaa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


24.9.2012 17.33AKATEEMISTA JUHLAA

Sairaanhoitopiirin johtamiseen liittyy joskus miellyttäviäkin velvollisuuksia. Yksi tällainen sattui kohdalleni viime viikon perjantaina, kun Tampereen yliopistossa vietettiin lääketieteellinen yksikkö, biolääketieteellisen teknologian yksikkö ja terveystieteiden yksikkö viettivät tohtoripromootiotaan. Tämä oli kolmas kerta, kun sain osallistua kutsuvieraana tällaiseen juhlaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


19.9.2012 7.35TIETOJÄRJESTELMÄINVESTOINNIT

Sain tänään Helsingin Sanomien mielipidesivulle kirjoitukseni potilastietojärjesstelmistä. Mielipidekirjaoittajan koen aina pientä juhlaa, kun juttu menee läpi Hesarin aika tiuhasta seulasta. Julkaisen nyt mielipiteeni myös tällä foorumilla, kun Helsingin Sanomat ei kaikkien saatavilla ole.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.9.2012 13.35TÄNÄÄN SE TAPAHTUI

Tänä aamuna yhdeksältä Y-talon uusi päivystyskeskus otti vastaan ensimmäiset potilaansa. Pitkä hankepolku on siis saavuttanut päämääränsä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.9.2012 13.05SOTE-SELVITYS

Ministeri Risikko kävi 20.8. kertomassa sairaanhoitopiirin valtuustolle sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmistelutilanteesta ja tavoitteista. Ministeri heitti esityksensä lopuksi pallon eteläpohjalaisille päättäjille: nyt on aika luoda oma eteläpohjalainen tahtotila, miten SOTE-uudistus toteutetaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.8.2012 13.48LEANIA

Eilen sairaanhoitopiirissä vieraili HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi puhumassa LEANista. Kohderyhmänä oli sairaanhoitopiirin johtoryhmät. LEAN on tämän hetken kuumin käsite laadunkehittämisessä. Sen taustalla on Japanissa Toyotan autotehtaalla luodut käytännöt, mutta kaikkialla ainakin läntisessä maailmassa se leviää vauhdilla myös terveydenhuoltoon.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


27.8.2012 15.23TIETOTEKNIIKAN TASO

Olin viime viikolla Terveys ja talous -päivillä Oulussa. Siellä Jarmo Reponen, yksi maamme telelääketieteen eturivin vaikuttajista, luennoi terveydenhuollon tietotekniikan tilanteesta. Monia kuulijoita yllätti tutkittu vertailutieto: Suomi on tietotekniikan hyödyntämisen kärkimaita Euroopassa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.8.2012 8.27OECD:N VUODEN 2010 TILASTOT

Yksi niistä vuosittaisista tilastojulkaisuista, joita todella innolla odotan, on OECD:n maavertailu terveydenhuoltoon käytetyistä rahallisista panoksista. Kuntaliitto lähetti eilen vuoden 2010 taulukot. Terveydenhuolto sinänsä on aika vakaata toimintaa, mutta taulukoihin on liitetty myös pitkän aikavälin tietoja, joista paljastuu eri maiden aika erilaisetkin kehitystrendit. Vertailussa on mukana 34 maata, pääosin läntisiä kehittyneitä maita.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.7.2012 14.16SORVIN ÄÄREEN

Kesälömat on pidetty ja sairaanhoitopiirin hallinto alkaa palailla työtehtäviensä pariin. Syksystä tuleekin monella tapaa haasteellinen ja kiinnostava.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.6.2012 8.38KOLMASOSAVUOSIVERTAILU

Kuntaliitto julkaisee kolmannesvuosittain yhteenvedot sairaanhoitopiirien taloudesta. Tänään tulivat tammi-huhtikuun tiedot. Kolmannesvuosi antaa jo jonkunlaista kuvaa, miten eri sairaanhoitopiireissä vuosi on toteutumassa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


14.6.2012 8.38EI TULLUT UHKASAKKOA

Valvira patistaa yhdeksää sairaanhoitopiiriä uhkasakolla hoitojonojen lyhentämiseen. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille ei tällaista uhkaa tullut. Itse asiassa alamme olla jonkunlainen harvinaisuus siinä suhteessa, että meillä ei vielä uhkasakkoa ole kertaakaan ollut eikä sitä ole sillä tavalla harkittukaan, että olisimme joutuneet antamaan Valviralle selvityksiä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


4.6.2012 12.29JÄRJESTÄMISTYÖRYHMÄN VÄLIRAPORTTI

Viime viikon torstaina juuri määräajassa valmistui sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä selvitelleen työryhmän väliraportti. Saman tien sosiaali- ja terveyspoliittinen ministerivaliokunta otti kantaa jatkovalmisteluun. Työryhmän kolmesta vaihtoehdosta valittiin yksi eteenpäin työstettäväksi. Sopivasti perjantaina sairaanhoitopiirin johtajat ja johtajaylilääkärit kokoontuivat Kuntatalolle. Tarkoitus oli puhua terveydenhuollon tietojärjestelmistä, ja kyllä niistä puhuttiinkin, mutta yhdessä päätimme huomattavan osan ajastamme käyttää myös ministerien päätöksen yhteiseen sulatteluun.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


25.5.2012 9.47RAKENTEELLINEN MUUTOS

Eilen Seinäjoen keskuspesula Oy:n yhtiökokouksen jälkeen pysähdyimme  Seinäjoen perusturvalautakunnan puheenjohtajan Matti Kuvajan pesulan pihalle  pitämään jälkipalaveria. Hyvän keskustelumme teemana oli huoli siitä, mihin terveydenhuollon ja sosiaalitoimen hallintoratkaisuissa päädytään. Pohdimme myös sitä, miten helppo on sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnon ulkopuolelta heitellä vaatimuksia siitä, että pitäisi tehdä RAKENTEELLISIA  MUUTOKSIA, ja siten saavuttaa miljoonasäästöjä yhteiskunnalle.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


17.5.2012 11.16JÄNNITYS KOHOAA

Tämän kuun lopulla pitäisi tulla työryhmänäkemys siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu Suomessa tullaan toteuttamaan kuntarakenneuudistuksen jälkeen. Sitten hyvin nopeasti tavoitteena on tehdä asiassa myös poliittinen ratkaisu.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.5.2012 15.55HUOMIO TYYPIN 1 DIABETEKSEEN

Minulla oli ilo viikonlopun aikana kuunnella yhtä suomalaisen diabetestyön suurta vaikuttajaa, porfessori Tero Kangasta. Hän nosti voimakkaasti esille sen tosiasian, että ykköstyypin diabeteksen osalta hoitojärjestelmä on onnistunut paljon huonommin kuin kakkostyypin osalta. Voisi jopa puhua jonkunlaisesta epäonnistumisesta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.4.2012 8.54KÖÖPENHAMINAN ROAD MAP

Minulla oli tilaisuus osallistua Kööpenhaminassa Tanskan EU-puheenjohtajuuden alaisuudessa järjestettyyn European Diabetes Leadership Forumiin. Kokouksessa oli mukana poliitikkoja, virkamiehiä ja asiantuntijoita Euroopan eri maista ja jonkun verran myös Euroopan ulkopuolelta. Varsinaiset järjestäjät olivat OECD ja Tanskan Diabetesliitto. Tavoitteena oli valmistella road map, tiekartta, jonka mukaisesti Eurooppa jatkaa taistelua diabetesta vastaan.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


19.4.2012 16.29POTKU-HANKKEEN VALVONTAKÄYNTI

Aluehallintovirasto teki tänään valvonnallisen ohjauskäynnin Potku-hankkeen merkeissä. Potku on terveyshyötymallin (Chronic Care Model) implementointihanke, jota rahoitetaan KASTE-rahoituksella. Mukana on Väli-Suomen viiden sairaanhoitopiirin alueelta useita terveyskeskuksia, esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalta kaikki seitsemän. Hanke jakautuu seitsemään osahankkeseen, yksi niistä Etelä-Pohjanmaan Lakeuden Potku. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on koko hankkeen hallinnoija STM:öön päin. Siksi valvontakäynti tehtiin meille. Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri puolestaan hallinnoi hanketta sisällöllisesti.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


16.4.2012 14.47OPINTOKÄYNTI PARIISISSA

Vietin viime viikon vuosilomaa ja samalla osallistuin Pohjanmaan Terveys ja Talous ry:n opintomatkalle Pariisiin. Matkassa oli yhteensä 35 hengen ryhmä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiirien alueelta. Kävimme tutustumassa Ranskan terveydenhuoltoon sekä OECD:hen ja  UNESCO:on.

 

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


3.4.2012 15.11HALLITUS KÄVI EKSOTESSA

sairaanhoitopiirin hallitus piti strategiakokouksensa Lappeenrannassa entisestä Rauhan keskusmielisairaalasta kunnostetussa kylpylähotellissa. Syy pitkään matkaan oli EKSOTE, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri. Sosiaali- ja terveysministeriö on jo pitkään markkinoinut EKSOTEa järkevänä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistapana. Samalla halusimme myös katsoa, mitä vanhalle mielisairaalakiinteistölle voi tehdä, kun on mielikuvistusta - ja paljon rahaa.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


TERVEMENOA VAASA

27.3.2012

 

Sairaanhoitopiirin hallitus antoi eilen Sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon Vaasan sairaanhoitopiirin esityksestä vaihtaa Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelta Turun Yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueelle. Lausunnossa koetettiin hahnmottaa muutoksen vaikutuksia Etelä-Pohjanmaan kannalta.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


TILINPÄÄTÖS

21.3.2012

 

Tilinpäätöksen ja vuosikertomuksen laadintavaihe on monelle sairaanhoitopiirin työntekijälle hektistä aikaa. Määräajat painavat päälle, tiedot ovat levällänsä, päivät venyvät, työ menee pakkotahtiseksi. Jokavuotinen ihme on, että kaikki lopulta kuitenkin valmistuu juuri oikeaan aikaan. Vaikka en itse olekaan valmistelun keskiössä, tilinpäätösvaihe on myös minulle yksi intensiivisimmistä työvaiheista vuoden aikana

 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


VALTUUSTO PÄÄTTI ENSIHOIDOSTA

6.3.2012

Maanantaina pidetyssä valtuuston kokouksessa tehtiin luultavasti tämän valtuustokauden merkittävin yksittäinen päätös. Ensihoidolle määritettiin palvelutaso, joka merkittävästi tulee nostamaan erityisesti yöaikaista valmiutta hoitaa kiireellisiä vakavia sairauksia. Uudistuksesta hyötyvät etenkin maakunnan reuna-alueet.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


Vuoden 2010 Benchmarking

31.1.2012

THL ja sen edeltäjä STAKES ovat vuodesta 1997 alkaen tuottaneet sairaanhoitopiireille aineistoa, jonka avulla sairaalat voivat vertailla tuottavuusnäkökulmasta itseään muihin vastaaviin sairaaloihin. Vuosittain THL tekee aineiston perusteella myös julkisen analyysin. Uusin analyysi julkaistiin tänä aamuna. Psykiatria ei erikoisalana kuulu vertailun piiriin. Aineistossa käsitellään yliopistosairaalat omana ryhmänään, keskussairaalat omanaan ja muut sairaalat omanaan.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


Palvelulupaus

23.2.2012

Vuoden 2002 strategiassa sairaanhoitopiiri ja kunnat antoivat myös palvelulupauksen eteläpohjalaisille. Nyt kun lupausta katsoo kymmenen vuoden jälkeen, se näyttää edelleenkin varsin hyvältä ja sen mukaan on haluttu toimia.

Hyvästä blogi-tavasta poiketen copypastean lupauksemme tähän. Syytä huomata, että kysymyksessä oli koko terveydenhuollon lupaus, niin perustason kuin erikoissairaanhoidonkin.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


Terveydenhuollon strategian toteutuminen

22.2.2012

Tänä aamuna skenaarioworkshopissa mainittiin Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon strategia vuodelta 2002. Tuolloin toteutettiin varsin kunnianhimoinen hanke yhtenäisen kehittämispolun löytämiseksi niin erikoissairaanhoidolle kuin perusterveydenhuollolle. Aloitteen teki sairaanhoitopiirin valtuusto ja selkeä näkemys oli siitä, että pelkkä erikoissairaanhoidon strateginen suunniitelu ei riitä, vaan erityisenä tavoitteena pitää olla perusterveydenhuollon vahvistaminen.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


Kumppanuutta ja kilpailua

16.2.2012

Maanantaina Suomen Terveystalo Oy:n terävä kärki toimitusjohtajan johdolla vieraili Seinäjoella. Ohjelmaan sisätyi myös terveydenhuollon keskeisten virkamiesvaikuttajien tapaaminen. Meiltä mukana olivat ohellani johtajaylilääkäri Puolijoki ja toiminta-aluejohtaja Leppilahti. Muut kunnallisen puolen edustajat tulivat yhteistoiminta-alueilta ja Seamk:sta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


Terveystaloustieteen päivä

7.2.2012

Terveystaloustieteen päivässä Helsingissä perjantaina oli esillä taas monta mielenkiintoista terveystaloustieteellistä tutkimusta. Abstrakteja päivään tuli ennätysmäärä, osallistujia oli myös enemmän kuin koskaan ja Hankkenin suuri luentosali täyttyi niin, että istuimet loppuivat kesken. Myös hyväksyttyjen esitysten määrä kasvoi niin, että kahden rinnakkaisen session asemesta nyt oli kolme. Terveystaloustieteellä menee nyt mitä ilmeisimmin hyvin.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


Skenaarioita pohtimassa

26.1.2012

Sairaanhoitopiirin tämän vuoden aikana toteutettavaan kuntayhtymästrategian laadintaan liittyen parhaillaan mietitään tulevaisuusskenaarioita. Työ on alkanut kaksivaiheisella kyselyllä yhtymähallitukselle, johtoryhmälle, ylilääkäreille, ylihoitajille, osastonhoitajille ja perusterveydenhuollon johtajille. Työtä on jatkettu kahdessa työpajaistunnossa, joihin kumpaankin on osallistunut parikymmentä asiasta kiinnostunutta. Jälkimmäinen, 3-tuntinen istunto oli tänä aamuna. Vielä kolme työpajaistuntoa on tulossa ja sitten meillä on hallitukselle esitettävissä perusteltu näkemys tai oikeammin useita näkemyksiä siitä, minkälainen terveydenhuolto Etelä-Pohjanmaalla on vuonna 2025 ja millaisessa toimintaympäristössä se toimii.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


Järjestämissopimus

19.1.2012

Eilen pidettiin Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen (ERVA) johtoryhmän kokous. Johtoryhmään kuuluu erityisvastuualueen viidestä sairaanhoitopiiristä piirin johtajat, johtajaylilääkärit ja hallintoylihoitajat. Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä on lisäksi hallintoylilääkäri. Eilisessä kokouksessa käsiteltiin mm. hankintayhteistyötä, ERVA-tason ensihoitokustannusten jakoa, Vaasan sairaanhoitopiirin mahdollista ERVA-vaihdosta ja erikoissairaanhoidon järjestämissopimusta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


Kuntakartta

16.1.2012

Suomen Kuvalehdessä julkaistu valtionvarainministeriön laatiman tulevan kuntakartan mukaan Etelä-Pohjanmaalle jäisi vain neljä kuntaa. Voi olla, että kartta ei sellaisenaan toteudu, mutta ainakin siitä näkee jotakin kehityksen suunnasta: valtion puollella odotetaan kuntarakenteeseen todella rajua muutosta. Näin maakuntatasolla Alajärven ja Alavuden yhdistäminen samaan kuntaan oudoksuttaa. Luulisin, että kuntaliitos toteutuu järkevämmin, jos uudella kunnalla on selvä keskus, Voi kuvitella, että jos on kaksi tasavahvaa keskusta kymmenien kilometrien etäidyydellä toisistaan, kunnan sisälle jää melkoinen ristiriita, mihin kehityspanokset suunnataan. Samanlaiselta näyttää Kauhajoen ja Kurikan kohta. Lapuan taipuminen osaksi Seinäjokea herättää myös epäilyksen, ettei ikinä vapaaehtoisesti. Tältä osin mielenkiintoinen on myös kuntaliitoksen vaikutus seurakuntapuolelle: tulisiko Lapuasta kappeliseurakunta ja Lakeuden Rististä vihdoinkin tuomiokirkko!

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


Pyyhkeitä IT-hankkeista

12.1.2012

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) julkaisi tiistaina raporttinsa valtion tukemista IT-hankkeista. Raporttia varten oli tehty havaintoja ja selvityksiä niin meidän hallinnoimastamme kymmenen sairaanhoitopiirin Proxit-hankkeesta kuin omasta tietotekniikan hyväksikäyttöhankkeestamme, jotka toteutettiin kansallisen terveyshankkeen rahoitustuella.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


Ensihoidon kuntakäynnit

5.1.2012

Olemme kiertäneet tällä viikolla yhteistoiminta-alueita selittämässä kuntapäättäjille ensihoidon palvelutasopäätöstä, joka sairaanhoitopiirin on tehtävä. Käyty on Alavudella, Ilmajoella ja Kauhavalla. Ensi ja seuraavalla viikolla ovat vuorossa loput yhteistoiminta-alueet.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


Kouluterveyskysely

28.12.2011 

Vuoden 2011 kyselyssä Etelä-Pohjanmaan tulokset  peruskoulun 8. ja 9. luokkien osalta näyttävät aivan myönteistä kehityssuuntaa monen indikaattorin osalta: yhä harvemmat tupakoivat tai juovat itsensä humalaan ja yhä useampi harrastaa vapaa-ajallaan  vähintään yhden tunnin verran hengästyttävää liikuntaa. Absoluuttiset luvut ovat edelleen liian korkeita: päivittäin tupakoi 14 %, vähintään kerran kuukaudessa juo itsensä humalaan 19 % ja vähän tai ei lainkaan vapaa-ajallaan liikkuvia on 36 %.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


EP-POTTI

21.12.2011

Sairaanhoitopiirin hallitus kävi maanantaina hyvän keskustelun alueellisen potilastietojärjestelmän kehittämisestä. Vapulta voimaan tullut terveydenhuoltolaki synnytti sairaanhoitopiirin alueelle erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteisen potilasreksiterin, mutta rekisteristä saa hyötyä vasta, jos rekisterin tiedot on helposti hyödynnettävissä eri toimipisteissä. Tätä on tehty mahdolliseksi rakentamalla Efficaan aluekatselumahdollisuus. Itselläni on ainakin jo pitkään ollut se näkemys, että parempi kokonaisuus saataisiin aikaan, jos olisi selkeästi yhteinen potilastietokanta. Jos tiedot olisivat samassa tietokannassa, voitaisiin varmistaa potilasturvallisuutta esimerkiksi potilaan riskitietojen ja lääketietojen osalta. Samalla ohjelmistohankinnoissa saataisiin varmasti pitkällä aikavälillä taloudellista hyötyä, kun päivitykset tehtäisiin yhteen järjestelmään eikä kuten nyt kahdeksaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


Toiminnan tarkoitus

15.12.2011

Kun ensi vuoden talousarvion täytäntöönpano-ohjeita on valmisteltu ja talouden tarkkaa hallintaa korostettu, on taas herätelty kysymystä, onko sairaalan tehtävä ensisijaisesti säästäminen vai sittenkin potilaiden hoito. Sairaanhoitopiirin johtajistossa käytiin tänään tämän sävyistä keskustelua.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi