Jaakko Pihlajamaki
        

Elämää Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä

Sairaanhoitopiirin johtajan Jaakko Pihlajamäen blogi, jossa käsitellään sairaalaan liittyviä asioita.


 


7.4.2017 9.40

eHEALTH FOR REGIONS MEETING IN SEINÄJOKI/FINLAND

Olin eilen avaamassa Framilla Itämerenalueen eHealth for Regions-verkoston (lyhyemmin eH4R)   kokouksen. Tällä kertaa mukana oli osallistujia Saksasta, Tanskasta, Latviasta ja Suomesta, asiantuntijoita ja poliittista johtoa.

Kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin, lähdimme varsin innokkaasti hyödyntämään sen antamia mahdollisuuksia. Yhtenä ensimmäisistä suomalaisista sairaaloista menimme mukaan Euroopan Sairaala ja Terveydenhuolto Federaation HOPE:n vaihto-ohjelmaan ja 90-luvulla olimme siinä Suomen aktiivisin sairaanhoitopiiri. Järjestimme myös vaihto-ohjelman vuoden 1998 päätösseminaarin, jonne kaikki parisataa vaihdossa ollutta Euroopan eri maista tulivat esittelemään oppimaansa. Tänäkin vuonna meille tulee pari vaihdokasta.

Eurooppa-aktiivisuutta siivitti alkuun myös se, että Seinäjoki oli varsin hyvässä asemassa EU:n projektirahoituksen saamisen kannalta. Ensimmäinen EU-projektimme oli telelääketieteen kehittämishanke. Tämä hanke itse asiassa oli Etelä-Pohjanmaan Telelääketieteen Kehittämiskeskus EPTEK ry, joka on jatkanut senkin jälkeen, kun se ei enää ollut projekti. Sairaalan fyysikko Kari Mäkelä oli tässä vaiheessa puuhamies. Kari päätyi myöhemmin professoriksi sairaanhoitopiirin yhdessä eräiden muiden tahojen Tampereen Teknilliselle Yliopistolle lahjoittamaan terveydenhuollon teknologioiden professuuriin.

Ajatus Itämeren alueen eHelath-yhteistyöverkostoihin liittymisestä syntyi Etelä-Pohjanmaan liitossa. Liitto oli Timo Urpalan johdolla viritellyt yhteistyökuvioita Saksaan, erityisesti Schleswig-Holsteinin osavaltioon. Schleswig-Holsteinissa oli jonkunlainen innostus telemedisiinaan ja Timo ryhtyi tietoisena EPTEKstä selvittelemään, olisiko tämä yksi yhteistyösektori. Liitto kävi neuvottelut ammattikorkeakoulun ja sairaanhoitopiirin kanssa, ja meille syntyi paikallinen konsortio, joka vuonna 2004 lähti edustamaan Suomea Schleswig-Holsteinin vetämään Itämeren maiden Interreg-hankkeeseen. Hankkeen yhtenä tuloksena syntyi eH4R-verkosto, joka virallistettiin 2007. Alkuvaiheen keskeisiä toimijoita olivat Urpalan ohella sairaanhoitopiirin edustajana Kari Rajala Mediwestistä ja ammattikorkeakoulun edustajana Helli Kitinoja.

Verkoston tavoitteena oli synnyttää EU-rahoitteisia hankkeita eHealthin sektorille. Alku oli hyvin Saksa-vetoista; jossain vaiheessa tuntui, että verkoston keskeisin tavoite oli saksalaisten intressien edistäminen; mutta onneksi näkökulmat ovat nyt jonkun verran laajentuneet. Se onkin ollut edellytys sille, että verkosto on edelleen hengissä. Mutta edelleenkin Saksasta käsin verkostoa johdetaan.

Verkoston ylintä valtaa verkoston kokous, joka nyt siis pidettiin jälleen Seinäjoella; tämä oli ehkä kolmas kerta. Kokoukseen osallistuu myös poliittista johtoa. Sitä Suomen osalta on alusta asti edustanut menestyksekkäästi hallituksemme puheenjohtaja Aulis Ranta-Muotio.

Sairaanhoitopiiri on osaltaan siirtänyt verkostoon liittyvät tehtävät EPTEK ry:lle, jonka toiminnanjohtaja Sami Perälä yhdessä Etelä-Pohjanmaan liiton Jaakko Hallilan kanssa ovat nykyään verkoston ohjausryhmässä mukana ja kantavat Etelä-Pohjanmaan osalta suurimman vastuun.

Verkostossa mukana olevat maat ovat jonkun verran vaihdelleet projektista projektiin. Ensimmäinen hanke oli nimeltään "Integrated regional health care structures: e-health in the Baltic Sea Region", (2004-2007, mukana Saksa, Suomi, Tanska, Ruotsi, Norja, Puola, Liettua, Latvia), toinen hanke oli "ICT for health in regions with ageing population and for chronically sick people" (2009-2012, mukana Saksa, Suomi, Tanska, Ruotsi, Norja, Puola, Venäjä, Liettua)  ja komantena tuli PrimCareIT (2012-2014, mukana Saksa, Suomi, Ruotsi, Viro, Liettua, Latvia, Valko-Venäjä), joka oli siinä suhteessa merkittävänä, että koko kansainvälinen koordinointivastuu tulis EPTEK:lle (ja siis Sami Perälälle).

Kamppailu EU-rahoista on todella kovaa. Ei riitä, että on hyvä hankeidea, vaan myös hankehakemukset täytyy olla taitavasti laadittuja ja hanketoteutuksen uskottavaa. eH4R verkostossa olemme saaneet tästä erinomaista oppia. Se mikä EU-hankkeissa on ollut hyvää, on rahoituksen pieni omavastuu. Brysselin ohella rahoitusta on tullut myös Helsingistä. Näin on voitu hyvin pienin paikallisin rahapanoksin kehittää maakunnan osaamispääomaa vaativassa teknologiaosaamisessa ja kansainvälisyydessä.

Se mikä näissä hankkeissa on yhtä vaikeata kuin kotimaisissakin hankkeissa, on tulosten implementointi käytäntöön. Meidän kohdallamme sekään ei ICT for Health ja  PrimCareIT -hankkeissa ollut ihan huonoa, kiitos merkittävästi sen, että johtava ylilääkäri Raimo Rintala tuli mukaan Etelä-Pohjanmaan hanketoteutukseen. Se mikä meidän pitäisi oppia, on hanketulosten jonkunlainen tuotteistaminen ja kaupallistaminen.

Se, että verkosto on ollut elossa jo yli kymmenen vuotta (virallisesti tasan kymmenen vuotta) osoittaa, että yhteistyölle on ollut hyvät perusteet. Verkosto on tarjonnut mahdollisuuden solmia suhteita ja pysyä ajantasalla siitä, mitä eHealthissa tapahtuu laajemminkin maailmalla. Me esimerkiksi teimme yhteistyötä Madis Tiikin kanssa ennen kuin hänestä tuli Suomessa SOTE-ICT:n guru. Etelä-Pohjanmaalla on halua jatkossakin pysyä verkostossa mukana ja sitä kautta hakea olla mukana hyvissä hankkeissa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi