Jaakko Pihlajamaki
        

Elämää Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä

Sairaanhoitopiirin johtajan Jaakko Pihlajamäen blogi, jossa käsitellään sairaalaan liittyviä asioita.


 


13.6.2017 11.11

HALLITUKSEN KAATUESSA

Samanaikaisesti, kun sairaanhoitopiirin hallitus eilen juhlavasti päätti toimikauttaan yhteisellä lounaalla, valtakunnan hallitus päätti omaa toimikauttaan puoluejohtajien neuvotteluissa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeinen johtopäätös oli, että kolmen puolueen hallitus ei voi jatkaa.

Huomaan, että reagoin tilanteeseen vahvasti: Minuun iski turhautuminen. Jos hallitus kaatuu ja eduskunta hajotetaan, raukeavat eduskunnassa olevat lakiesitykset, ja niin palataan taas kerran nollatilanteeseen. Kymmenet tuhannet työtunnit, jota meidänkin maakunnassa on uudistuksen hyväksi käytetty, nollautuisivat. Eduskuntavaalien jälkeen tulisivat uudet neuvottelut, jossa paalutettaisiin ehkä ihan toisen näköinen sote-maku-uudistus. Ja taas kaksi-kolme vuotta valmisteltaisiin, istuttaisiin työryhmissä, tuotettaisiin raportteja.

Toivottavasti eduskunta pysyy koossa ja toivottavasti nämä rakenteelliset isot asiat - maakuntauudistus ja sote-uudistus - saadaan vielä maaliin. Ainakin sote. Kymmenen vuotta uudistusta on nyt tehty ja kymmenen vuotta tietoisuus, että moni asia muuttuu, muttei aavistustakaan miten, on haitannut pitkäjänteistä kehittämistyötä.

Keskusta ja kokoomus tarvitsevat nyt tuekseen uusia voimia, todennäköisesti ruotsalaiset ja kristilliset. Mediassa on spekuloitu, mikä on näiden puolueiden hallitusvastuuseen lähdön hinta. RKP:n osalta on veikattu Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä kynnysasiaksi. Uskon ihan, että näin voi olla, eikä se todellakaan ole ongelma eteläpohjalaisille (kun eivät vaasalaiset Seinäjoelta halua ko. statusta pois.) Me emme ole missään vaiheessa olleet Vaasan laajaa päivystystä vastaan, vaan olemme korostaneet Vaasan kielellisten erityispiirteiden huomioon ottamista päivystysjärjestelmää rakennettaessa.) (Siihen olen kiinnittänyt taas kerran huomiota, että medialle ei päivystysasia ole oikein auennut: yhden lehden mukaan Vaasalta on lakkautettu laaja päivystys, toisen mukaan se siirretään Seinäjoelle. Ei Vaasassa ole laajaa päivystystä, joten ei sitä voi lakkauttaa eikä siirtää. Koko käsite on uusi, ja sitä on sovellettava vasta 1.1.2018. Jos naapurit ovat jossain onnistuneet, niin uhriutumisessa.)

Vaikka enemmistöhallitus saataisiin joskus kasaan, haastetta on siinä, että aivan ilmeisesti lakiesityksiin sisältyy perustuslaillisia ongelmia, joihin hallituksen on reagoitava. Niin kauan kuin hallitusneuvotteluja käydään, toimitusministeriönä toimiva hallitus on "lame duck" eikä voi tehdä sitä poliittista korjausta, jota lakiesityksiin tarvitaan. Tämä kaikki merkitsee sitä, että maakunta- ja sotelakien voimaantulo siirtyy. Nyt jo on hyväksytty, että lait eivät tule voimaan heinäkuun alussa, ei elokuun alussa, vaan ehkä lokakuun alussa. Jos maakuntavaalit pidetään tammikuun 2018 lopulla, aletaan olla käytännön kannalta ajallisesti ihan äärirajoilla.

Jos kaikki vielä kerran kaatuu, uskon vahvasti, että Etelä-Pohjanmaalla kuitenkin edetään sote-integraation osalta maakunnallisen kuntayhtymän kautta. Haasteita kuitenkin tulee mm. kuntiin jälleen syntyvien kokonaisulkoistuspaineiden kautta. On hyvä kysymys, pystyttäisiinkö nyt saavutettua laajaa yhteistä tahtoa enää ylläpitämään, jos lait eivät siihen enää kannustaisi.

Kun asiat on näin, taas kerran on pakko ihmetellä, miksei tällaista uudistusta hoideta aidosti parlamentaarisen valmistelun - siis komitean - kautta. Silloin uudistus etenisi kriiseistä huolimatta, eikä hallituksen vaihdokset eivätkä edes eduskunnan hajottamiset haittaisi kauhean paljon etenemistä. Mutta parlamentaarinen valmistelu ei ole kelvannut tälle hallitukselle eikä edellisille muuten, kuin sen lyhyen hetken, jona valmistelua tehtiin kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien sopimuksen pohjalta. Isoissa uudistuksissa todella kannattaisi komiteatyö nostaa kunniaan.Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi