Jaakko Pihlajamaki
        

Elämää Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä

Sairaanhoitopiirin johtajan Jaakko Pihlajamäen blogi, jossa käsitellään sairaalaan liittyviä asioita.


 


3.11.2017 14.29

KUNTAKIERROKSELLA

Sairaanhoitopiirin johto on parin viime viikon aikana kiertänyt maakunnan yhteistoiminta-alueita. Olemme käyneet Lapualla, Alajärvellä, Kauhavalla, Ilmajoella ja Seinäjoen-Isonkyrön päättäjät ollaan tavattu Y-talossa. Vielä on käymättä Kuusiokunnat ja Suupohja.

Kuntakäynnit ovat olleet vuotuinen käytäntö ihan sairaanhoitopiirin perustamisesta asti. Alkuun kierrettiin lopputalvella jokainen kunta erikseen - niitä oli silloin 27 - mutta muutaman vuoden jälkeen siirryttiin ensin seutukuntiin ja siitä sitten yhteistoiminta-alueisiin, ja tilaisuusmäärä saatiin alas seitsemään. 27 kuntakäyntiä parin kuukauden puitteissa oli aika rankka ja häiritsi kyllä muuta työntekoa, vaikka pari kuntaa aina koetettiin sovittaa samaan päivään. Hyötyä tuli toisaalta siitä, että paremmin oppi tuntemaan kuntapäättäjiä, kun vierailtiin kunta kerrallaan. Silloin kuntakäyntiryhmänä oli ohellani johtajaylilääkäri, hallintoylihoitaja ja suunnittelupäällikkö. Nykyään tavataan siis useamman kunnan edustajat yhdellä kertaa, mutta vastaavasti meidän delegaatiomme on laajempi, jopa kymmenkunta johtoryhmän jäsentä.

Tänä vuonna pohdimme, voisi kuntakäynnit jättää kokonaan väliin. Olihan tarkoitus, että sairaanhoitopiiri loppuu ensi vuoden lopussa ja kesällä piti alkaa maakunnan väliaikaishallinto Ajattelimme, että luontevampaa olisi, jos väliaikahallinto ottaisi jo tiukasti ohjat käsiinsä eikä meillä enää olisi mandaattia kovin suuresti puhua tulevaisuudesta. Samoin oli tarkoitus lopettaa hallituksen vuotuiset strategiaseminaarit. Kun valtio ei kuitenkaan saanut lakeja valmiiksi ja sairaanhoitopiirin elinkaarta pidennettiin 19-vuoden loppuun, lähdimme nyt syksyllä kierrokselle. Talvella pidetään myös strategiaseminaari, joten mennään nyt taas normaalikaavalla.

Vaikka kuntakäynnit ovat pääasiassa sairaanhoitopiirin asioiden ja suunnitelmien esittelyä, kyllä nämä käynnit ovat myös vuorovaikutuksellisia. Alustusten pohjalta toki keskustellaan, mutta tärkeitä keskusteluja käydään myös kahvipöydässä tai lounaalla. Meidän on tärkeätä saada tuntuma myös ilmapiiriin, mikä eri kunnissa vallitsee. Kaikki kunnathan ovat sitä mieltä, että viemme kunnan rahoista kohtuuttoman paljon, mutta senkin voi sanoa monella eri tavalla ja sävyllä. Tähänastisista käynneistä minulle on jäänyt se tuntuma, että kunnat katsovat aika optimistisina tulevaisuuteen SOTE.sta ja MAKU:sta huolimatta. Ehkä myös yleinen talouden kehitys on nyt sellainen, ettei se pane ihan hirveästi valittamaan.

Esitykset menee suurin piirtein niin, että minä puhun tunnin verran yleistä ajankohtaista sairaanhoitopiiristä. Tänä vuonna teemana on ollut paljon SOTE-valmistelu ja päivystys- ja keskittämisasetusten vaikutukset meillä. Johtajaylilääkäri Puolijoki puhuu kliinisten toimialueiden toiminnan kehitystyöstä. Tällä kertaa meillä on erityisteemana ICT, koska olisi tärkeätä, että kunnatkin lähtisivät osaltaan luomaan pohjaa tulevan maakunnan ICT:lle. Mm. työasemien uudistaminen olisi kiireinen tehtävä. Tietohallintojohtaja Pätsi on koettanut saada kunnat vakuuttuneiksi tästä. Sitten on vielä puhuttu hiukan taloudesta - tämän vuoden tilanteesta ja ensi vuoden raameista. Kokonaiskesto on kuntakäynnillä on n. kaksi-kolmetuntia keskustelun määrän mukaisesti.

Sairaanhoitopiirille kunnat ovat olleet tärkein verkostomme. Hyvin ovat eteläpohjalaiskunnat sairaanhoitopiiristään huolta pitäneet ja siinä suhteessa olemme luottavaisina menossa uuteen SOTE-MAKUun. Toivottavasti kaikki on yhtä sujuvaa silloinkin, kun keskussairaala on osa maakunnan liikelaitosta ja pöydän vastapuolella, jos liikelaitos on toisella puolella,  rahoittajina/järjestäjinä istuvat maakunnan sote-hallinto ja valtio.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi