Jaakko Pihlajamaki
        

Elämää Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä

Sairaanhoitopiirin johtajan Jaakko Pihlajamäen blogi, jossa käsitellään sairaalaan liittyviä asioita.


 


9.8.2018 15.43

MATKAKERTOMUS WCPD10-TAPAHTUMASTA

Kun jouduin/pääsin 2-tyypin diabeteksen ehkäisyn implementointihankkeen (D2D-hanke) johtoryhmän puheenjohtajaksi, oli tietysti ja pakkokin perehdyttää itseään aiheeseen laajemminkin kuin pelkän hankehallinnon näkökulmasta. Yksi hyvä perehdyttämisen väline oli WCPD, World Congress on the Prevention of Diabetes and its Complications, Diabeteksen ja sen komplikaatioiden ehkäisyn maailman kongressi.

Vuosina 2006, 2008 ja 2010 osallistuin WCPD-tapahtumaan. Sitten tulin valituksi Diabetesliiton puheenjohtajaksi ja diabeteskoulutuksekseni valikoitui Maailman Diabetesliiton (IDF) kongressi sekä kotimaiset ja pohjoismaiset diabetesforumit, joihin osallistuin liiton kautta. Muutenkin perehtymiseni panopiste siirtyi ehkäisystä hoitoon. Keväällä tehtäväni Diabetesliitossa päättyi. Kiinnostus diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon ei kuitenkaan kadonnut. Niinpä pyysin sairaanhoitopiirin hallitukselta luvan osallistua taas WCPD-tapahtumaan, joka oli tällä kertaa 16.-18.7. 2018 Edinburghissa Skotlannissa. Tämä oli kaiken kaikkiaan 10:s WCPD-kongressi.

Kun kolme kongressia jäi väliin, voi helpommin huomata diabeteskeskustelussa tapahtuneen painopisteen muutoksen. Minusta näyttää, että tämä kongressi selvästi enemmän painotti komplikaatioiden varhaista tunnistamista ja ehkäisyä kuin kansallisia ehkäisyohjelmia.  Kuuntelin mm. session, jossa käsiteltiin neuropatian ja retinopatian ehkäisyä ja hoitoa. Diabeettisella neuropatialla tarkoitetaan diabeteksen aiheuttamia hermojen toiminnan vaurioita. Puolella 2-tyypin diabeetikoilsta havaitaan kymmenen vuoden sairastamisen jälkeen neuropatian oireita.  Diabeettinen retinopatia taas on diabeteksen aiheuttama silmän verkkokalvosairaus, joka saattaa johtaa vakavaan näön heikkenemiseen. Tästä kärsii noin joka kolmas 2-tyyppiläistä. Pitkään, yli 20 vuotta,  sairastaneilla ykköstyypin diabetespotilailla silmänpohjamuutoksia on jopa 90 prosentilla ja hoitoa vaativa sairaus n. 40 %:lla.

Retinopatian osalta on käyty menestyksellistä ehkäisytaistelua diabeetikkojen silmänpohjakuvauksen avulla: oireet havaitaan nopeasti ja voidaan toteuttaa interventiot, jolla paha kehitys saadaan hallintaan.  Neuropatian suhteen tilanne on hankalampi. 2-tyypin diabeteksen ongelma on, että sairaus pääsee usein kehittymään jo siinä vaiheessa, kun diabetesta ei ole diagnosoitu.

Juttelin kongressissa lyhyesti Suomen tilanteesta Diabetesliiton ylilääkärin Pirjo Ilanne-Parikan kanssa. Hän piti erityisesti neuropatian osalta tilannetta varsin huonona. Sen varhaistoteamiseksi alkaa olla skriinausteknologiaa, mutta sitä ei Suomessa oikein vielä ole alettu hyödyntää. Kun meillä Seinäjoella sairaalassa on erinomainen Diabeteskeskus, olisi varmaan järkevää satsata lisääntyvästi myös neuropatian toteamiseen, ehkäisyyn  ja hoitoon. Hermojen toimintahäiriöt ovat sellainen komplikaatioryhmä, jossa toimintaa kehittämällä säästetään paitsi inhimillisiä kärsimyksiä, myös rahaa.

Onpa kyse neuropatiasta tai retinopatiasta, olennaista on kuitenkin hyvä hoitotasapaino. Komplikaatioiden hoidot eivät ole parantavia, enemmänkin vain tautikehitystä hidastavia ja oireita lievittäviä.

Suomalaiset olivat jälleen vahvasti esillä Edinburghissa: professori Tuomilehto oli koko tapahtuman Advisory Boardin puheenjohtaja. Hän myös luennoi aiheesta Kognitiivisen heikkenemisen epidemiologia diabeteksessä ja ehkäisemisen mahdollisuus. Apulaisprofessori Jaana Lindström puhui StopDia-hankkeen opetuksista, ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka 2-tyypin diabeteksen ehkäisystä Suomessa, professori Tiina Laatikainen sähköisistä potilaskertomuksista arvokkaina data-lähteinä hoidon laadun parantamisprosesseissa, professori Timo Lakka fyysisestä aktiivisuudesta ja 2-tyypin diabeteksen ehkäisemisestä (Jos 65 min/päivä liikkuu, ei ole haittaa, vaikka loppupäivän istuisi!) ja professori Mikael Knip suoliston mikrobiomin maturaatiosta ja mahdollisuudesta 1-tyypin diabeteksen ehkäisyyn (Tämä on erittäin tärkeä tutkimusala tällä hetkellä).

Kongressijärjestelyt olivat erinomaiset. Edinburgh on mielenkiintoinen kaupunki. Hotelli, jossa yövyin oli hyvin brittiläinen halvemman hintatason hotelli: niin pieniin hotellihuoneisiin kuin siellä, ei Suomessa todellakaan törmää. Hintataso kaupungissa oli korkea. Pettymys oli huomata, että punnan kolikot ja kympin setelit olivat vaihtuneet siten, että parin vuoden takaa säästynyt matkakassa oli käytännössä arvoton.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi