Jaakko Pihlajamaki
        

Elämää Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä

Sairaanhoitopiirin johtajan Jaakko Pihlajamäen blogi, jossa käsitellään sairaalaan liittyviä asioita.


 


5.9.2018 15.05

MONITOIMITILASSA

Olen nyt kolme päivää opetellut olemaan keskussairaalan F-rakennuksen  upouusissa hallintotiloissa. Ne on rakennettu nykyaikaisesti siten, että löytyy nimikoituja kanslioita, vapaasti otettavia nimikoimattomia koppeja/loosseja/kämppiä, avoimessa konttorissa olevia vapaasti valittavia työpisteitä ja monen muotoisia kokous-, neuvottelu- ja keskustelutiloja, niin suljettuja kuin avoimia.
Nykyaikaisen työpisteen olennaisin osa on telakka, johon läppärin voi telakoida. Sillä toimenpiteellä työpiste  otetaan hallintaan. Niillä, joilla ei ole nimikkotoimistoa, on tavaroiden säilyttämistä varten vaunut tai kaappi. Sinne voi paperit laittaa poissaolojen ajaksi. 
En ottanut itselleni nimikoitua kansliaa, vaan olen ihan normi hallintotyöläinen siinä suhteessa; kisaan siis työpisteistä muiden lailla. Sen verran on poikkeusta, että minuun saa yhteyden myös lankapuhelinta pitkin (mm. kriisitilanteissa) ja siksi yhteen  huoneeseen (sihteerini) on sijoitettu minulle puhelin. Mutta itse en kyseisessä huoneessa istu.
Kolmen päivän kokemus on, että sen kaltaiselle virkamiehelle kuin minä, tämä monitoimitilamalli sopii hyvin. Esimerkiksi täällä oloni ensimmäisenä päivänä olin aamulla työmaalla 40 min. ja työasemani oli yksi avoimen tilan työpisteistä; sitten olin pari tuntia avaamassa valtakunnallisia apuvälinealan koulutus- ja neuvottelupäiviä; sen jälkeen puoli tuntia toimistossa, taas avokonttorin puolella, sen jälkeen kokoustamassa kokoustiloissa ja päivän päätteeksi puolitoistatuntia toimistolla, jolloin otin käyttööni yhden toimistohuonetilan. Reilusti yli puolet päivästä oli kokouksissa ja muualla. Huomenna olen koko päivän matkoilla, ensi viikolla koko viikon. Aivan turhaa on varata huonetta niin paljon poissaolevalle kuin minä. Jos meillä lähtökohtana on ollut se, että kaikille näissä tiloissa työskenteleville pitää yhtä aikaa työpiste löytyä, olemme itse asiassa päätyneet vähän ylimitoitettuihin tiloihin: aina on joitakin muualla kuin täällä hallinnon tiloissa.
Toisaalta olen samalla opetellut paperittomuuteen.  Ihan kokonaan en taida vielä papereista päästä eroon, kun monille paperi on edelleen luontevampi alusta tiedon siirrolle kuin netti tai pilvi. Mutta huomaan kyllä aika ison muutoksen ihan viime vuosina.
Sen olen aistinut, että jotkut työtoverit olisivat pitäneet parempana, jos minäkin olisin ottanut oman kanslian. Ainakin silloin, kun tätä tilaa suunniteltiin ja olin kertonut oman ajatukseni, jonkun verran tuli vähän epäuskoisia kommentteja. Mutta itse olin ollut monitoimitilatyyppistä ratkaisua ajamassa, jopa vireille panemassa, joten halusin huutooni vastata.
Aloittelin sairaalauraani keskussairaalan C-rakennusosan kolmannen kerroksen pikkumaisemakonttorissa, jossa oma työpisteeni oli sermeillä eristetty. Oikeastaan silloinkin oli monitoimitilamalli: oli yksiökansiloita ja avotilaa (työpiste kyllä jokaisella oli kiinteä) Jollakin tapaa siis tuntuu tutulta vuosien takaa. Mutta  tämä uusi tila tuntuu niin akustiikaltaan, valaistukseltaan kuin ilmastoinniltaan varsin erinomaiselta; siinä on otettu  varsin iso loikka parempaan.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi