logot_yhteinen-keittio-vaaka
Kärkihanke_logo

Yhteinen keittiö -blogi

Blogissa kerrotaan Yhteinen keittiö -hankkeen etenemisestä sekä julkaistaan blogikirjoituksia hankkeen kannalta keskeisistä ja mielenkiintoisista teemoista.4.9.2018 9.07YHTEINEN JÄÄKAAPPI

kaappi1Saavun viikoittaiselle siivousreissulle Seinäjoen Kaks ‘Kättä työpajalla sijaitsevalle Yhteiselle jääkaapille. Jokainen käyntikerta on omanlaisensa yllätys, sillä tuotteet vaihtuvat ripeästi uusiin! Välillä löydän jääkaapin pullollaan mitä erilaisempia tuotteita ja välillä kaikki vihkoon sinä päivänä merkatut tuotteet ovat löytäneet jo uuden omistajan. Kerran jääkaapista löytyi lähemmäs 100 leivonnaispakkausta, kaikki tuotteet löysivät uuden omistajansa ennätysnopeasti! Tällä hetkellä puolestaan satokauden huomaa selkeästi, sillä jääkaapista paljastuu usein omenia, marjoja sekä oman kasvimaan kasviksia.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


4.5.2018 9.33YHDESSÄ TEKEMISEN RESEPTI

hävikki-iltapalaTHL:n kokoama hyvinvoinnin tilastotieto vuodelta 2015 osoittaa, että suomalaisissa kodeissa yli puolessa ei syödä yhteistä iltapalaa lapsen ollessa perusopetuksen 8. -9. luokalla, ammattikoulussa tai lukiossa. (THL: https://www.sotkanet.fi/sotkanet/fi/haku?g=470). Tässä ei voi olla pohtimatta yhteisen iltapalan merkitystä perheen ja sen jäsenten hyvinvoinnille. Yhteinen iltapala olisi oivallinen mahdollisuus perheen yhteen kokoontumiselle, päivän tapahtumien ja kokemusten läpikäymiselle sekä rauhoittumiselle iltaan ja yöunille. Unitutkimuksen asiantuntija, professori Markku Partinen on sivunnut (Uni osana elintapaohjausta, Vesote -hanke 12.4.2018) esityksessään yhteisen iltapalan merkitystä, ja yhdessä syömisen merkitystä sosiaalisten taitojen oppimisessa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.11.2017 8.23KOHTEESTA LUOVAKSI TOIMIJAKSI

sydänsyli_maalitLiian paljon on vieläkin palvelujärjestelmässämme kohtaamisia, joissa roolit ovat ikään kuin valmiiksi mietittyinä ja käsikirjoitettuina. Avuntarvitsija on avuntarvitsijan roolissa ja kohtaaja kohtaajan roolissa. Itse huomaan miettiväni hyvin usein sitä, millä tavoin avuntarvitsijan osallisuutta saataisiin vahvistettua ja samalla hänen lahjansa myös paremmin käyttöön. Väitteeni kuuluu, että ei sen tarvitse olla niin vaikeaa! Melko pienillä asioilla voidaan saada aikaiseksi merkitysarvoltaan suuria asioita ihmisen arjessa ja elämässä. Se vaatii meiltä ammatikseen lähimmäistä, toista ihmistä kohtaavilta korvien välissä tapahtuvaa ajattelun vallankumousta. Eipä oikeastaan mitään muuta.


Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


5.10.2017 13.03YHTEISÖLLISYYDEN KANTAVA VOIMA

kädet
lähde ms.fi.
Seinäjoen Kasperin kaupunginosassa sijaitseva Toimintojentalo on maaginen paikka! Siellä tapahtuu päivittäin lukuisia kohtaamisia, joiden merkitystä on vaikeaa sanoin kuvailla. Toimintojentalo toimii paikkana, jossa yli sata ihmistä käy arkisin syömässä lounaansa. Lisäksi kahvi, sämpylät ja kotitekoiset leivonnaiset houkuttelevat päivittäin suuren joukon kahvittelijoita koolle. Aamu- ja iltapäiväkahvin aikaan tilan täyttää iloinen puheen sorina, naurulla höystettynä. Kun tilannetta tarkastelee ulkopuolelta, vaikuttaa siltä, että saman ruokapöydän ääreen istumisessa on selkeästi kyse jostain syvemmästä kuin vain perustarpeidemme tyydyttämisestä.


Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.8.2017 9.12ONKO TERVEELLISESTI SYÖMINEN KALLISTA?

Blogikuva_1Terveelliseen ruokaan ja laadukkaisiin elintarvikkeisiin saa ehdottomasti kulutettua paljon rahaa, mutta perusraaka-aineita saa myös edullisesti. Elämä on täynnä valintoja, joita ohjaavat yksilölliset tavat, mieltymykset ja päämäärät. Syömme sitä, mitä olemme tottuneet ja oppineet syömään, makumieltymyksiä on toisinaan vaikea muuttaa. Korkeammassa sosioekonomisessa asemassa olevat syövät usein terveellisemmin kuin heikommin toimeentulevat, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö pienituloinen voisi koota terveellistä ruokavaliota.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


Seuraavat