logot_yhteinen-keittio-vaaka
Kärkihanke_logo

Yhteinen keittiö -blogi

Blogissa kerrotaan Yhteinen keittiö -hankkeen etenemisestä sekä julkaistaan blogikirjoituksia hankkeen kannalta keskeisistä ja mielenkiintoisista teemoista.30.8.2017 9.12

ONKO TERVEELLISESTI SYÖMINEN KALLISTA?

Blogikuva_1Terveelliseen ruokaan ja laadukkaisiin elintarvikkeisiin saa ehdottomasti kulutettua paljon rahaa, mutta perusraaka-aineita saa myös edullisesti. Elämä on täynnä valintoja, joita ohjaavat yksilölliset tavat, mieltymykset ja päämäärät. Syömme sitä, mitä olemme tottuneet ja oppineet syömään, makumieltymyksiä on toisinaan vaikea muuttaa. Korkeammassa sosioekonomisessa asemassa olevat syövät usein terveellisemmin kuin heikommin toimeentulevat, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö pienituloinen voisi koota terveellistä ruokavaliota.

Ruokateollisuutta syytetään usein siitä, että se tuottaa halpaa ja laadultaan kehnoa ruokaa. Pakastepizza on edullinen valinta ja nopea ateria, mutta pizzan voi valmistaa myös itse, mutta se vaatii aikaa, osaamista ja viitseliäisyyttä. Toisaalta usein esimerkiksi marinoimaton liha on kalliimpaa kuin marinoitu, mutta mistä raaka-aineista itse asiassa maksat kun ostat marinoidun lihan. Terveelliseen ruokaan saa kulumaan rahaa, jos niin haluaa. Sisäfileepihvit, granaattiomenat ja erikoispähkinät maksavat enemmän kuin puuro, porkkanat, muikut ja omenat. Suuret pakkauskoot tulevat usein myös halvemmaksi kuin yksittäispakatut tuotteet, joten valintoihin kannattaa kiinnittää kaupassa huomiota. Usein myös puhutaan siitä, että kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä, koska silloin tulee helposti tehtyä virheostoksia ja näin yleensä onkin. 

Edullinen ja terveellinen syöminen on mahdollista, mutta se vaatii hyvää suunnittelua ja jaksamista, jota ei toisinaan välttämättä ole. Voisiko yhteisöllisyyttä ja ruoanlaittoa yhdistää nykyään vielä enemmän, jolloin yhdessä kokkaaminen ja aterioiden suunnittelu voisi luonnistua yhdessä helpommin? Ruoanlaitto voisi olla yhteinen kokemus, jossa vaihdetaan samalla päivän kuulumisia. Ruokailussa ei ole kyse pelkästään ravitsemuksesta vaan myös yhteisöllisyydestä, mikä helposti unohtuu arjen kiireessä. Yhteinen keittiö tarjoaa yhteisöllisyyttä, moniammatillista kohtaamista sekä vertaistukea matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen muodossa. Yhdessä terveellisen ruoan suunnitteleminen ja valmistaminen ovat yksinkokkailua virkistävämpää. Lisäksi kun valmistetaan kerralla useamman päivän ruoat, säästyy sekä aikaa että rahaa. Ruokaosaamisen lisäksi sosiaaliset suhteet vahvistuvat ja yksinäisyyden tunne vähenee.

Jos käytettävissä on niukasti rahaa ja haluaa syödä terveellisesti, miten se onnistuu? Kannattaa suosia sesonginmukaista satoa ja vuodenaikaan sopivia, edullisia elintarvikkeita. Suosimalla satokauden kasviksia säästät rahaa ja samalla syöt myös monipuolisemmin. Usein ajatellaan, että kasvikset maksavat paljon. Suomalaiset kasvikset etenkin tomaatti ja kurkku maksavat talviaikaan paljon, mutta kesäaikaan niitä saa jopa 6 kertaa edullisemmin. Kasviksia saa aina alle 2 e/kg, joten kovin kalliita ne eivät ole. Pelkkä kilohintaan tuijottaminen ei kuitenkaan kerro ruoan terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä, eli huomio kannattaa kiinnittää myös tuotteen ravintosisältöön. Hyviä ja huonoja tarjouksia löytyy sekä laadukkaasta että vähemmän laadukkaasta ruoasta. Valinnoillasi voit vaikuttaa ostoskorin hintaan ja sisältöön.

Tehdään hyvää ja maukasta ruokaa yhdessä Yhteisessä keittiössä!

 

Mari Kinnunen

Ravitsemustieteen opiskelija

mari.kinnunen@epshp.fi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi