logot_yhteinen-keittio-vaaka
Kärkihanke_logo

Yhteinen keittiö -blogi

Blogissa kerrotaan Yhteinen keittiö -hankkeen etenemisestä sekä julkaistaan blogikirjoituksia hankkeen kannalta keskeisistä ja mielenkiintoisista teemoista.4.5.2018 9.33

YHDESSÄ TEKEMISEN RESEPTI

hävikki-iltapalaTHL:n kokoama hyvinvoinnin tilastotieto vuodelta 2015 osoittaa, että suomalaisissa kodeissa yli puolessa ei syödä yhteistä iltapalaa lapsen ollessa perusopetuksen 8. -9. luokalla, ammattikoulussa tai lukiossa. (THL: https://www.sotkanet.fi/sotkanet/fi/haku?g=470). Tässä ei voi olla pohtimatta yhteisen iltapalan merkitystä perheen ja sen jäsenten hyvinvoinnille. Yhteinen iltapala olisi oivallinen mahdollisuus perheen yhteen kokoontumiselle, päivän tapahtumien ja kokemusten läpikäymiselle sekä rauhoittumiselle iltaan ja yöunille. Unitutkimuksen asiantuntija, professori Markku Partinen on sivunnut (Uni osana elintapaohjausta, Vesote -hanke 12.4.2018) esityksessään yhteisen iltapalan merkitystä, ja yhdessä syömisen merkitystä sosiaalisten taitojen oppimisessa.

Yhteinen keittiö -hankkeen elinkaarta voisi verrata usean ruokalajin menuun, joka sisältää alkupalat, alku-, pää- ja jälkiruoan. Ruokalajien reseptit koostuvat yhdessä tekemisestä, reiluudesta ja ubuntusta, johon sisältyy avoimuus ja yhteisyys. Näiden lisäksi ruokalajit koostuvat erinomaisista raaka-aineista, joita ovat arvostus, aktiivisuus, tasa-arvo, ystävyys, yhdenvertaisuus, osallisuus, kestävästä kehitys ja yhteistyö.

Yhtä tärkeää kuin laadukkaat raaka-aineet on menun valmistamisessa keittiö- ja salihenkilökunnan työpanos. Menun työstäminen on usean eri tahon ja toimijan yhdessä tekemisen tulos, jossa yhdistyy monimuotoisesti osaaminen, erilaiset ajatukset ja ideat.  Menun valmistuminen edellyttää yhteistä visiota siitä, miksi se valmistetaan. Vision lisäksi tarvitaan suunnitelma ja päätöksentekoa siitä, mitä, missä ja milloin se valmistetaan ja kenen toimesta. Tärkeä työpanos on myös ruokailijalla, joka tuo mukaan omat kulinaristiset näkemyksensä, kokemuksensa ja odotuksensa. Vatsan täyttymisen lisäksi ruokailija antaa palautteen, jota menun valmistajatahot voivat hyödyntää suunnitellessaan uusia menuita. Lopulta, kun keittiö on siivottu ja pöydät pyyhitty, on toimijoiden yhdessä koottava ajatukset, arvioitava menun ja sen valmistamisen tavoitteen saavuttaminen, onnistumiset ja ilmenneet kehittämisen tarpeet.

Usean ruokalajin menun valmistaminen on vaiherikas tapahtuma, jota ei opita suoraan kirjoista, vaan aidon kohtaamisen, harjoittelun ja tätä kautta oppimisen kautta. Kohtaamisista saatu kokemustieto edistää edelleen valmistusajan, -tavan ja tarkoituksenmukaisen työnjaon haltuunottoa. Se myös edesauttaa ruokien koostumukselle ja mauille asetettujen mielikuvien saavuttamista.

Tällaisia ajatuksia kirjasi tällä kertaa Yhteinen keittiö -hankkeessa huhtikuussa 2018 työn aloittanut hanketyöntekijä Katja Koivisto, joka osallistuu hankkeen elinkaaressa vaiheeseen, jossa symbolisesti pääruokaa parhaillaan tarjoillaan, mutta jälkiruoan ainekset on jo otettu esiin. Nyt on hyvä hetki, lukija, osallistua hankkeen ja yhteistyökumppaneiden järjestämiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin tulevan kesän aikana - yhteisessä keittiössä. 

Lisätietoa tapahtumista voit katsoa hankkeen Facebook –sivuilta: https://www.facebook.com/yhteinenEP/

Tutustu myös hankkeen kansallisiin nettisivuihin: www.yhteinenkeittio.fi

Yhteinen keittiö -hankkeen hanketyöntekijä Katja Koivisto 24.4.2018

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja