Ravitsemus

salad-763410_1280

On vakuuttavaa tutkimusnäyttöä siitä, että virallisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio edistää terveyttä ja pienentää lukuisien sairauksien riskiä. 

Suomalaisten ruokailutottumukset ovat kehittyneet vuosikymmenien ajan myönteiseen suuntaan. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä syödään neljä kertaa enemmän kuin vuonna 1950, vaikka edelleen on monia, joiden ruokavalioon niitä kuuluu liian vähän. Myös rasvan laatu on suomalaisten ruokavaliossa parantunut ja suolan osuus selvästi pienentynyt.

Viime vuosina pitkään jatkunut myönteinen kehitys on kuitenkin pysähtynyt ja kovan rasvan ja suolan saanti on kääntynyt nousuun. Lapsilla sokerin osuus energiasta on kahden vuoden iästä lähtien suosituksia suurempaa ja myös aikuisten sokerinsaanti on suosituksen ylärajalla. Toimenpiteitä siis tarvitaan, jotta ruokailutottumukset edistäisivät väestön hyvinvointia ja terveyttä.

On vakuuttavaa tutkimusnäyttöä siitä, että virallisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio edistää terveyttä ja pienentää lukuisien sairauksien riskiä. Yksittäiset ruoka-aineet eivät edistä tai heikennä terveyttä vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. 

Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikkö Aksila tarjoaa yhteistoiminta-alueille ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin jäsenkunnille ravitsemusasiantuntijan palveluita, joihin kuuluvat
  • ammattilaisten ravitsemusosaamisen,
  • ravitsemushoito- ja ohjauskäytäntöjen
  • ja väestöön kohdistuvan ennaltaehkäisytyön kehittäminen.

Lisätietoa terveyttä edistävästä ruokavaliosta löydät Hyvis-sivustolta: www.hyvis.fi

Ota yhteyttä:
Kehittämissuunnittelija, laillistettu ravitsemusterapeutti
Riikka Suorajärvi-Bron
Puh. 050 474 3887
riikka.suorajarvi-bron@epshp.fi

Lähde: Terveyttä ruoasta, Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014


Aksila_tunnus_RGB_96_300px_valk

Ota yhteyttä:

Kehittämissuunnittelija, laillistettu ravitsemusterapeutti
Riikka Suorajärvi-Bron
Puh. 050 474 3887
riikka.suorajarvi-bron@epshp.fi