Sairaalamuseo

Perustaminen ja toiminta 

Vuonna 1991 perustettiin Törnävän sairaalan perinneyhdistys vaalimaan ja keräämään eteläpohjalaisen terveydenhuollon perinnettä ja historiaa. Yhdistys keräsi ja tallensi vuoteen 2004 saakka psykiatrisen terveydenhuollon historiallista tietoa järjestämällä museoitavaa esineistöä ja haastattelemalla Törnävän sairaalassa työskennelleitä henkilöitä.

Vuonna 2004 jatkoi Törnävän sairaalan perinneyhdistyksen toimintaa Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon perinneyhdistys, jossa yhdistyivät psykiatrinen ja somaattinen terveydenhuolto. Vuonna 2004 sairaanhoitopiiri osoitti sairaalamuseolle tilat Törnävän sairaalan alueella sijaitsevaan TD-taloon.

Härmän hengityshoitoyhdistys luovutti huhtikuussa 2010 Härmän sairaalan parantolamuseon esineistön Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon perinneyhdistykselle. Esineistö on sijoitettu sairaalamuseoon, kootaan keuhkosairauksien museoksi osana sairaalamuseota. Kiinteistö Oy Härmän palvelukeskuksen tiloissa on esillä esineistöä, joka kuvaa parantolan historiaa ja toimintaa.

Yhdistyksen toiminnan tarkoitus

Yhdistyksen tarkoituksena on eteläpohjalaisen terveydenhuollon perinteen ja historian kerääminen ja vaaliminen, toimiminen terveydenhuoltoalalla työskentelevien yhteistyöelimenä ja ammatti-identiteetin vahvistajana sekä yhteiskunnan asenteisiin vaikuttajana.Postiosoite

Hanneksenrinne 7, 60220 Seinäjoki

Käyntiosoite

TD-talo 1,2.krs (kartta)

Björkenheimin puistotie 2
60220 Seinäjoki

 


Sairaalamuseo on avoinna joka kuukauden kolmas keskiviikko klo. 15-18

Muina aikoina avoinna sopimuksen mukaan.


Yhteyshenkilö
Saara Ijäs,
p. 045 2320 770
saara.ijas(at)kolumbus.fi